Hrvatski radio

Radio Rijeka

Crveno upozorenje meteoalarma zbog orkanske bure i minusa

05.01.2017.

09:06

Autor: Boris Kanazir

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Za sljedećih nekoliko dana meterolozi najavljuju vrlo hladno vrijeme, s temperaturama koje će se i uz more spuštati i ispod nule. Puhat će i olujna bura s orkanskim udarima. Zbog bure i vrlo niskih temperatura DHMZ je za sjeverni Jadran izdao crveno upozorenje.

Zaštitite vodovodne instalacije
Iz KD-a Vodovod i kanalizacija preporučuju da dodatno zaštitite vodomjerna okna, kao i interni dio vodovodnih instalacija. Također, trebalo bi ispustiti vodu iz nezaštićenih cijevi, primjerice u vrtovima, te zatvoriti prozore suterenskih prostorija kojima prolaze vodovodne instalacije.
Da biste zaštitili instalacije od smrzavanja možete se poslužiti bilo koji termoizolacijski materijal - stiropor, spužve, kamena vuna i slično. Iz riječkoga VIK-a poručuju da su njihovi djelatnici već postavili zaštitu od smrzavanja na određeni broj vodomjernih okana u višim predjelima.

Temperature bi se u Gorskome kotaru i Lici mogle sljedećih dana spuštati i ispod -15 stupnjeva. Minusi se očekuju i u unutrašnjosti Istre, ali i na Kvarneru te uz istarsku obalu. Zbog minusa je Meteoalarm za riječko područje za četvrtak u žutome, a u petak u crvenom, najvišem stupnju upozorenja.

Crveni alarm izdao je Državni hidrometeorološki zavod za cijeli Jadran zbog olujne bure s orkanskim udarima u četvrtak i petak. Očekivana srednja brzina vjetra bit će između 45 i 95 kilometara na sat, a najjači udari od 110 do 185 kilometara na sat. Bura će, naravno, dodatno pojačavati osjet hladnoće.

Upozorenje crvene boje, prema Meteoalarmu, znači vrlo opasnan i intenzivan meteorološki događaj. "Velika šteta i nezgode su moguće na velikom području i to u većini slučajeva s opasnošću po život", piše na portalu Meteoalarma.

Zbog pogoršanja vremena, mjestimičnoga snijega u gorju, ali i nizinama, iz Hrvatskoga autokluba vozače pozivaju na poseban oprez. O stanju u prometu valja se informirati na vrijeme i na put nikako ne kretati bez zimske opreme. Niske temperature mogle bi u unutrašnjosti stvoriti poledicu, a snijeg i proglašavanje zimskih uvjeta u Gorskome kotaru moglo bi zatvoriti promet za kamione i tegljače.

Olujna, na udare i orkanska bura vjerojatno će ograničiti vožnju Jadranskom magistralom, autocestom Rijeka - Zagreb i autocestom A1. Očekuje se i prekid pojedinih katamaranskih i trajektnih linija. HAK najavljuje gužve na cestama u gradovima, kao i na graničnim prijelazima.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.