Hrvatski radio

Radio Rijeka

CTK Rijeka priprema online platformu za obrazovanje radnika s mladima

19.04.2017.

10:23

Autor: Boris Kanazir

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Kako raditi s mladima u najširem smislu i što je u tome radu važno? U Hrvatskoj nema sustavnoga obrazovanja za osobe koje rade s mladima, ali Centar tehničke kulture Rijeka s partnerima iz Italije, Latvije i Litve razvija upravo takve programe.

Što sve trebaju znati, primjerice, treneri u sportskim klubovima s bogatim znanjem iz sportske pedagogije, voditelji umjetničkih radionica s kreativnim idejama ili pak edukatori u neformalnom sektoru koji nadopunjuju rupe formalnog sustava obrazovanja? To su se zapitali u riječkome Centru tehničke kulture, pa će s još tri partnerske ustanove u sljedeće dvije godine razviti internetsku platformu za učenje radnika s mladima.

CTK Rijeka proveo je istraživanje, na temelju kojega mu je Agencija za mobilnost odobrila financiranje projekta. Prosječna dob radnika s mladima u Hrvatsko je 33 godine, a četiri od pet osoba u takvim poslova su žene. S mladima najčešće rade osobe koje su završile fakultete, većinom društvenoga i humanističkoga smjera. Najvažnijim aspektima rada ispitanici su naveli dopiranje do mladih.

Osobe koje se bave radom s mladima trebaju imati posebna znanje i vještine kako bi taj posao obavljali kvalitetno, smatraju u CTK-u Rijeka, European Grants International Academy Srls Unipersonale iz Italije, Latvian Information and Communications Technology Association iz Latvije) te Langas į ateitį iz Litve. Ta su znanja i vještine: suradnja s relevantnim dionicima u radu s mladima, donošenje i utjecaj na politike za mlade, dosezanje do mladih svakodnevnom komunikacijom te korištenje ICT alata u radu.

Četiri partnerske ustanove zajednički su prijavili projekt Youth Work HD i odobreno mu je 238.225 eura iz programa Erasmus+. U prvih šest mjeseci provedbe projekta provedeno je istraživanje o potrebama radnika s mladima i predstavljeno na nedavnome sastanku u Vilniusu u Litvi. Petstotinjak sudionika istraživanja kao najvažniji set znanja i vještina istaknulo je dosezanje do mladih.

Upravo to, kao i suradnju i razmjenu iskustava kojoj svi teže, omogućit će im online edukacijska platforma Youth Work HD, na čijem razvoju partneri već rade. Koordinator projekta je Centar tehničke kulture Rijeka, koji je projekt prijavio na natječaj Agencije za mobilnost. Nakon evaluacijskoga procesa Agencija je odobrila njegovo financiranje, pa će, iako i dalje ne standardizirano, i radnici s mladima u Hrvatskoj dobiti priliku za taj se rad primjereno i obrazovati.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.