Hrvatski radio

Radio Rijeka

Čudesni britanski "Spark!" bubnjari spektakularno otvorili Tobogan

27.06.2019.

11:19

Autor: HRT - Radio Rijeka

Foto: Nel Pavletić / Pixsell

Foto: Nel Pavletić / Pixsell

Foto: - / -

Čarobnim uličnim spektaklom sinoć je u središtu Rijeke otvoren dječji festival Tobogan . Na tisuće malih i velikih Riječana, u vrućoj ljetnoj večeri s oduševljenjem je pozdravljalo i u stopu pratilo britanske "Spark!" bubnjare.

Dječji festival Tobogan dio je programskog pravca Dječja kuća Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture, a njegov program nastaje zajedničkim trudom i radom ovih organizacija: Art-kino, Gradsko kazalište lutaka Rijeka, Gradska knjižnica Rijeka, Muzej moderne i suvremene umjetnosti, Vijeće mladih Benčić i TD Rijeka 2020. Tobogan oslikava mnogo toga što će biti smješteno i u Dječju kuću koja se, također u sklopu projekta Europske prijestolnice kulture, gradi u bivšem kompleksu Benčić, budućem riječkom art-kvartu.

Bubnjari su dio britanske organizacije Worldbeaters, a svojim su tajanstvenim likovima, sastavljenim od svjetla i zvuka, očaranu publiku s Trga 128. brigade HV-a odveli do Klobučarićeva trga. Tamo su nastupile velike svijetleće ptice Birdmen, nizozemskoga Close – Act Teatra, kao i njihova radoznala stvorenja i-Puppets, kojima ni djeca ni odrasli nisu mogli odoljeti.

Festival Tobogan službeno je otvoren i tzv. Minifestom, kojeg su naglas pročitala sama djeca, poručivši kako se s vrha Tobogana pruža bolji pogled, pa vide i ono što im nije blizu: "Bolje razumijemo i prihvaćamo one koji su različiti, drugačiji, ali jednako vrijedni", kazali su i pozvali sve ljude i svu djecu svijeta da im se pridruže u širenju vrijednosti Europske prijestolnice kulture.

Na Klobučarićevu trgu zabava se nastavila uz radionicu riječke ArtMašine "Superjunak", gdje su se svi koji su htjeli mogli pretvoriti u superjunake. Svoj vatreni performans izvela je Stephany Stefan, dok je Oblik 3 oživio pročelje zgrade Osnovne škole "Nikola Tesla", upečatljivim videomappingom. Večer se nastavila uz glazbu Radio Rože i Sun Matta, koji su svojim glazbenim odabirom na kraju rasplesali sve posjetitelje.

Otvorenje trećeg po redu Tobogana fantastičan je uvod u ono što male Riječane, njihove obitelji i riječke goste čeka u sljedeća dva tjedna, do 10. srpnja. Ovogodišnji Tobogan veći je no ikad i donosi više od 50 kreativnih radionica i 32 javna događanja na različitim mjestima u gradu – projekcije filmova, lutkarske i dramske predstave, koncerte, izložbe, šetnje gradom i prirodom, video igre i disko. Svi detalji programa ovogodišnjeg dječjeg festivala Tobogan dostupni su na https://rijeka2020.eu/projekti/tobogan/.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.