Hrvatski radio

Radio Rijeka

Čudo od djeteta - upoznajte iznimno darovitog Franu Živkovića

13.12.2015.

15:07

Autor: Iva Črnjar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Frano Živković - dječak koji je sa samo dvije godine počeo svirati gitaru, a u trećoj je počeo učiti svirati i klavir te violinu. Kada je imao pet godina, održao je svoj prvi samostalni koncert u zagrebačkoj Glazbenoj akademiji.

Frano je dosad je osvojio mnoge međunarodne nagrade na glazbenim natjecanjima i svirao na više od sto različitih festivala i koncerata. Ponekad voli da ga netko sluša, a ponekad voli biti sam u sobi i svirati, ovisi o raspoloženju. Zovu ga čudom od djeteta, no Frano to ne voli – kaže, dovoljno je da ga zovemo Frano.

Sa samo osam godina završio je osnovnu glazbenu školu s odličnim uspjehom, a iste godine bio je i najmlađa osoba u svijetu koja je odsvirala Vivaldijev koncert u D-duru. U našem studiju svirao je dio tog koncerta na akustičnoj gitari. Na svoj deseti rođendan Frano je imao čast svirati s poznatim gitarskim kvartetom iz Los Angelesa (LAGQ) u kojem sviraju John Dearman, Matthew Greif i Scott Tennant. Svirao je i sa svojim najvećim glazbenim uzorom – gitarist Tommy Emmanuel pozvao ga je da gostuje na njegovom koncertu u Dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu. "Bio sam toliko sretan, svirao sam nekoliko skladbi na njegovom koncertu", oduševljen je Frano.

Najmlađi gitarist koji je održao svoj samostalni koncert kada je imao samo pet godina, svoju prvu gitaru dobio je od djeda koji je studirao na Klasičnoj akademiji u Grazu. Zanimaju ga i pisanje te crtanje - piše kratke priče, a jednu je ispričao i u našem programu. Voli gledati filmove, najviše voli glazbu iz crtanih filmova. U razredu ga ne gledaju drukčije, drugi ga učenici pohvale kada održi dobar koncert, ali Frano kaže da nekad osjeti i malo ljubomore. Gitara je instrument koji ga najviše veseli – u našem je programu svirao pjesmu It's a secret, koja je njegova autorska pjesma i nalazi se na istoimenom CD-u. Na CD-u je sedam njegovih skladbi i dvije djedove.

"Jednoga dana volio bi imati svoj bend", ističe Frano, a za svoje sviranje kaže – mogao sam i bolje. "Kada nešto zeznem, čekam drugi koncert i nadam se najboljem", skroman je Frano. Jako voli stripove, ali one koji nisu nasilni, poput Garfielda ili Asterixa i Obelixa. Voli i astronomiju, često gleda dokumentarce o svemiru, a za glazbu kaže da je usko povezana sa svim ostalim umjetnostima, pa i samom astronomijom koja inspirira mnoge svjetske glazbenike. Njega inspirira priroda, događaji oko njega i mašta za koju kaže da je bezgranična.

Kada stvara, prvo svira ono što mu padne na pamet pa onda snimi i poboljšava. Frano je odsvirao i skladbu koja ne postoji i za koju kaže da vjerojatno nikad neće ni postojati – radi se skladbi koja mu je došla u glavu dok je sjedio u našem studiju. Poslušajte njegovu glazbu i intervju s Albertom Petrovićem:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.