Hrvatski radio

Radio Rijeka

"Čujenje glasova" - radionice o inovativnom pristupu mentalnom zdravlju

11.05.2016.

16:31

Autor: Biserka Belić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Radionice o inovativnom pristupu mentalnom zdravlju u zajednici na temu "Čujenje glasova" održavat će se od sutra do subote, od 12. do 14. svibnja u Sveučilišnom kampusu na Trsatu. Organizatori su Dom za odrasle osobe Turnić i sastavnice Sveučilišta u Rijeci.

Dom za odrasle osobe Turnić je u 2015. godini započeo edukaciju radnika i korisnika o ovome pokretu. U lipnju 2015. godine, pokretanjem Facebook stranice Balkanski Glasovi i internetske stranice www.nasglas.org, službeno je nastala Hearing Voices mreža za zapadni Balkan u koju su uključene i institucije iz Srbije, BiH i Slovenije. Krajem 2015. godine u Rijeci je s radom započela prva grupa samopodrške za osobe s ovakvim iskustvima, besplatna i dostupna svima.

Pokret Čujenje glasova (Hearing Voices), nastao je zajedničkim radom dr. Mariusa Rommea i njegove pacijentice Patsy Flague, tako što je on uz perspektivu stručnjaka po profesiji uveo i perspektivu stručnjaka po iskustvu. Okosnicu pokreta čine grupe samopodrške za osobe koje imaju nesvakidašnja senzorna iskustva kao što su: vizije, čujenje glasova, taktilne senzacije i slično.

Radionice, koje će se održavati u Kampusu namijenjene su akademskoj zajednici, osobama s poteškoćama u mentalnom zdravlju, studentima i stručnjacima iz područja mentalnog zdravlja (liječnici, psihijatri, medicinske sestre i tehničari, socijalni radnici, psiholozi, radni terapeuti i drugi). Zasad je prijavljeno preko 70 sudionika, od čega većinu čine stručnjaci, ali i osobe s iskustvom čujenja glasova. Većina predavanja održat će se na engleskom jeziku uz prevoditelja. 

Predavači i voditelji radionica bit će uvaženi stručnjaci i stručnjaci po iskustvu, vrlo aktivni članovi pokreta Čujenja glasova i IntervoiceaDirk CorstensSlobodanka Popović i Rachel Waddingham. Organizacijski odbor za provedbu edukacije čine: prof. dr. sc. Snježana Prijić-Samaržija, doc. dr. sc. Luca MalatestiInka Miškulin, prof. psiholog-psihoterapeut, Martina Kalčić, dipl. soc. radnica i Sanja Korkut, mag. paed. Poslušajte prilog:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.