Hrvatski radio

Radio Rijeka

Čuvanje baštine Zrinskih: obnova crkve sv. Marije Magdalene u Brodu na Kupi

28.10.2020.

17:10

Autor: Nenad Lučić

Crkva sv. Marije Magdalene u Brodu na Kupi (Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka)

Crkva sv. Marije Magdalene u Brodu na Kupi (Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Središtem Broda na Kupi dominira kaštel obitelji Zrinski koja je u neposrednoj blizini izgradila i crkvu sv. Marije Magdalene. Spletom povijesnih okolnosti, njezina su obilježja u nekim razdobljima bila obezvrijeđena, no sada se iznova aktualiziraju u sklopu obnove toga sakralnog objekta.

Mnogo toga što se u prošlosti događalo s crkvom sv. Marije Magdalene u Brodu na Kupi odredilo je vrijeme njezine izgradnje. Naime, slavna je plemićka obitelj Zrinski objekt dovršila 1670., samo godinu dana uoči sloma zrinsko-frankopanske urote, zbog čega je do posvećenja crkve prošlo punih šest desetljeća - sve do 1731. godine.

Crkva sv. Marije Magdalene u Brodu na Kupi (Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka)

"Ostaci staroga zida, kojim je Brod na Kupi bio opasan, otkrivaju da je crkva bila dio kompleksa tamošnjeg dvorca, a o tome govori i podatak da se u njoj nalazi vrijedna kripta Zrinskih", ističe župnik u Kupskoj dolini vlč. Josip Tomić. Prema njegovim riječima, radi se o zadnjemu crkvenom objektu u Gorskome kotaru izgrađenom prije sloma poznate velikaške obitelji.

Poput obitelji Zrinski, i crkva je imala burnu povijest. Krajem Drugoga svjetskog rata izgorjela je u bombardiranju, što je bio povod lokalnim poratnim vlastima da predlože njezino potpuno rušenje i korištenje materijala za izgradnju objekata šire društvene namjene. Srećom, sugestija onovremenog župnika da se radi o objektu graditeljske baštine Zrinskih, urodila je plodom.

Umjesto rušenja, pokrenuta je njezina obnova, no zbog ratnog stradavanja izgubljena su barokna obilježja. No za razliku od burne prošlosti, očuvanje crkve imat će, čini se, mnogo ljepšu budućnost.

Njezinu trenutačnu adaptaciju podupiru Primorsko-goranska županija i Grad Delnice, a osim građevinara, posla bi na njoj mogli imati i istraživači. Naime, prema dostupnim spoznajama, crkva i dvorac u Brodu na Kupi bili su povezani podzemnim prolazom, a još dva takva prolaza vodila su prema rijeci Kupi i obližnjem brdu Drgomalj. Poslušajte prilog:

Čuvanje baštine Zrinskih, pripremio Nenad Lučić

2810lucicfoto-cuvanje-bastine-zrinskih-1.jpg

2810lucicfoto-cuvanje-bastine-zrinskih-1.jpg

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.