Hrvatski radio

Radio Rijeka

Cvijet Mediterana: Rijeka okuplja šahistice iz Hrvatske i inozemstva

05.03.2016.

12:53

Autor: Boris Kanazir

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Rijeka i ovoga ožujka ugošćuje šahovske velemajstorice iz Hrvatske i inozemstva na 16. Međunarodnom ženskom šahovskom turniru "Cvijet Mediterana Rijeka 2016". Svečano otvaranje zakazano je za ponedjeljak u podne na riječkom Korzu.

Šahovski klub Draga posebnu pažnju pridaje ženskome šahu, tako da nije slučajno što se i ovaj ženski šahovski turnir održava baš u tjednu u kojem se obilježava i Međunarodni dan žena. Cvijet Mediterana važan je za mlade neafirmirane igračice jer im omogućuje nužna međunarodna iskustva te daje prigodu za stjecanje rejting bodova i međunarodnih titula.

O jačini turnira govore podaci da je u dosadašnjih 15 izdanja ugostio 48 velemajstorica, 38 međunarodnih majstorica i 22 Fide majstorice iz 24 zemlje. Sudjelovanje na ovogodišnjem Cvijetu Mediterana što će se u Rijeci održavati od 6. do 12. ožujka dosad su potvrdile velemajstorice Mirjana Medić, Bugarka Adriana Nikolova i Ruskinja Karina Ambartsumova.

Doći će i međunarodne majstorice Laura Unuk iz Slovenije, Ljilja Drljević iz Srbije, Ana Berke, Fide majstorice Camille de Seroux iz Švicarske, Zrinka Deur Šarić te Caterina Leonardi iz Slovenije. Organizator, ŠK Draga, i ove godine daje šansu za stjecanje međunarodnog iskustva članici kluba, aktualnoj kadetskoj prvakinje Hrvatske, majstorskoj kandidatkinji Katarini Bogdanić.

Predstavljanje igračica i otvaranje turnira bit će u ponedjeljak 7. ožujka u 12 sati na Korzu ispred zgrade Grada Rijeke (u slučaju kiše - u salonu Grada Rijeke). Na velikoj šahovskoj ploči igrat će se promotivni šahovski meč, a prvim potezima turnir će simbolično otvoriti zamjenica primorsko-goranskog župana Marina Medarić i gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel. Cijeli turnir moći će se uživo pratiti i na internetu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.