Hrvatski radio

Radio Rijeka

Cvjetnica - prvi dan Velikog tjedna

10.04.2022.

11:38

Autor: Vedrana Lisica Pavlović, Hina

Maslinove grančice

Maslinove grančice

Foto: Duško Jaramaz / Pixsell

Prvi je dan Velikoga tjedna, Cvjetnica, nedjelja palmi ili Muke Gospodnje, koja se u Katoličkoj crkvi slavi kao spomen na Isusov svečani ulazak u Jeruzalem, kada ga je narod pozdravljao palminim i maslinovim grančicama.

Na misama u crkvama diljem Hrvatske čitaju se i pjevaju odlomci iz Evanđelja koji govore o Isusovoj muci i smrti, a vjernici na blagoslov nose maslinove i palmine grančice. Sa Cvjetnicom počinju dani intenzivne priprave za Uskrs, najveći kršćanski blagdan.


Tradicionalni blagoslov maslinovih grančica bio je prijepodne u riječkoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije, a vjernici su potom u procesiji predvođenoj riječkim nadbiskupom, monsinjorom Ivanom Devčićem te nadbiskupom koadjutorom, monsinjorom Matom Uzinićem uputili prema katedrali sv. Vida gdje je služena svečana liturgija. 


U crkvama Riječke nadbiskupije svete mise služe se prema župnim rasporedima.


Opatijski kukali organizirali su u podne na Slatini prvu morsku proslavu blagdana Cvjetnice. Maslinove grančice blagoslovo je vlč. Petar Belenić. Kuma Kukala, pjenikinja Marina Česen pročitala je pjesmu posvećenu Uličnici na čakavskom govoru. Poruka ovog skupa je zdravlje, duhovna obnova, sreća, zajedništvo i novi život!


Običaj vjerničkih povorki s palminim grančicama nastao je u Jeruzalemu u IV. stoljeću, a u Rimu se prakticira od IX. stoljeća, odakle se raširio po cijeloj Crkvi.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.