Hrvatski radio

Radio Rijeka

Da se naše ČA ne pozabi: 150 učenika na ovogodišnjem "Proljeću u Ronjgima"

24.05.2016.

18:07

Autor: Radio Rijeka

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na tradicionalnom susretu učenika osnovnih škola "Proljeće u Ronjgima", koji učenike kroz programe umjetničko-stvaralačkih radionica potiče na njegovanje i očuvanje kulturne baštine, okupio se rekordan broj učenika – njih 150.

"Proljeće u Ronjgima" otvorio je župan Zlatko Komadina. "Proljeće kalendarski dolazi 21. ožujka. Međutim, pravo proljeće dolazi u Ronjgima s ovim mališanima bez kojih bi se zatrlo ovo naše 'ča' i naša domaća riječ. Oni se sakupljaju svake godine da baštine ovo što su kroz stoljeća njihovi djedovi stvarali - u slici, riječi, pjesmi i glazbi", poručio je župan učenicima.

"Punih 38 godina traje Proljeće u Ronjgima i možemo reći da je to jedna od naših najznačajnijih manifestacija. Djeca u radionicama stvaraju tijekom jutarnjih sati, a poslijepodne predstavljaju svoje radove. Ove godine imamo osam radionica, i to pjevački zbor, mlade skladatelje, novinare, likovnjake, keramičare, duborez u drvu, glagoljaše i foto sekciju", rekao je ravnatelj Ustanove "Ivan Matetić Ronjgov" Darko Čargonja.

U sklopu manifestacije održani su predstavljanje notnog izdanja Kristine Riman i Nikše Njirića: "Dječje pjesme Ivana Zajca" i proglašenje nagrađenih učenika "Čakavčići pul Ronjgi", a gosti "Proljeća" bili su glazbenik, skladatelj i aranžer Aleksandar Valenčić i Zbor OŠ "Fran Franković", Drenova.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.