Hrvatski radio

Radio Rijeka

Da se tradicija ne zatare: Antonjski rog (ne) zove!

16.01.2021.

12:23

Autor: Neva Funčić, Tatjana Sandalj

Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Foto: - / -

Karneval je u istočnom dijelu riječkoga prstena počeo prve subote poslije blagdana Sveta tri kralja. U zapadnom dijelu Rijeke i okolice počinje na dan svetoga Antona pustinjaka ili na Antonju. Zvuk Antonjskoga roga ove godine ne poziva na okupljanje, ali da se tradicija ne zatare...:

Ispred Narodne čitaonice u Kostreni Svetoj Luciji, kostrenski Špažićari su u subotu digli mesopusta Mićela, glavnog krivca za sve nedaće koje su nas zadesile i preuzeli ključeve općine koji će u njihovim rukama ostati do Pepelnice 17. veljače. Tradicionalni mesopusni tanci i dječje redute ove će godine izostati radi epidemioloških mjera. 

Grobnički dondolaši treći put ove godine prodaju humanitarni kalendar koji, uz njih na fotografijama, dodatno krase i kraljice riječkog karnevala. Bili su na riječkom Korzu, snalaze se kako znaju i umiju jer nema maškaranih tanci na kojima su ga obično prodavali. Ako želite kalendar javite im se porukom OVDJE.

Kako bi obilježili Antonju, Udruga za kulturu Ča? je na svoj YouTube kanal podigla do sada neprikazivan film "Obahajanja Halubajskeh zvončari: Pusna nedeja 2017." autorice Tatjane Udović. Halubajski zvončari su od UNESCO-a zaštićeno hrvatsko kulturno nematerijalno dobro, a ovaj kratki film prikazuje okupljanje zvončara u Marčeljima, selu iz kojeg Halubajski zvončari i potječu, zatim njihov polazak u obilazak kraja, zvončarsko kolo te komunikaciju s mještanima, što je i glavna svrha ovoga rituala. Film pogledajte OVDJE.

Riječki karneval izuzetno će početi primopredajom ključa Grada u gradskoj vijećnici, u nedjelju u 11 sati. Prilagođeno epidemiološkim mjerama, početak karnevala najavit će gradonačelnik Vojko Obersnel, direktor Turističke zajednice grada Petar Škarpa,  Meštar Toni i kraljica Riječkog karnevala Dora Pilepić s pratiljama, Sanjom Pešćica i Sarom Puž.

Za što dondolaši prikupljaju srestva prodajom kalendara rekao nam je Frenky Fućak, a kako se točno zove mesopust kostrenskeh Špažićari rekao nam je Dario Modrić, poslušajte:

Fućak: prihod je za decu; pripremio Dražen Zima

Modrić: da se tradicija ne zatare; pripremio Josip Krmpotić

Galerija
Žejanski zvončari pusta Koronića su digli već poslije Sveta tri kralja (Foto: Goran Kovačić / Pixsell), Foto: -/-
Foto: Općina Kostrena, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.