Hrvatski radio

Radio Rijeka

Dadilje sve popularnije, procedura previše složena

27.06.2015.

13:38

Autor: Marijana Smokvina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Obiteljsko čuvanje djece sve je popularnije, pa unatoč kompliciranoj administraciji, zbog potreba roditelja i zahvaljujući tome što neke jedinice lokalne samouprave sufinanciraju čuvanje djece, broj dadilja obrtnica raste.

Dadilje - jučer, danas, sutra tema je drugoga susreta dadilja obrtnica Hrvatske što je održan u Opatiji. Sve ih je više jer je i potražnja za njihovim uslugama, takozvanim obiteljskim čuvanjem, sve veća. Trenutno su aktivna 23 dadiljska obrta diljem Hrvatske, a četiri su u postupku otvaranja. Problema je puno: neke uzrokuju neznanje javnosti i lokalnih institucija, a administrativna procedura dugačka i složena. 

Jedna dadilja može čuvati do šestero djece. Cijenu određuju same, a najčešće usluga čuvanja košta koliko i vrtić - dvije tisuće kuna mjesečno. Veliku pomoć roditeljima nude neke jedinice lokalne samouprave koje sufinanciraju čuvanje djece kod dadilja. Tako je, primjerice, u liburnijskim općinama i gradovima, gdje trenutno postoje tri dadiljska obrta, dok Rijeka i Viškovo nisu podržali zahtjev za sufinanciranjem.

Među tri liburnijske dadilje je Jasminka Pupovac Saftić. Trenutno čuva šestero djece, a u rujnu planira zaposliti još jednu dadilju te tako udvostručiti broj djece koju može čuvati u svojem obrtu. Potražnja je, kaže, jako velika, pa će takav potez svakako biti dobar. Radno vrijeme dadilje prilagođavaju roditeljima, a njezino je službeno od 6 do 18 sati. U cijenu čuvanja uključeni su doručak, ručak te voćni, uvijek svježi međuobroci. 

Obiteljsko čuvanje djece ima brojne prednosti. Prije svega to je kućna, obiteljska atmosfera. Grupe djece su malene, ali ona se, kao i u vrtiću, druže međusobno i to je odlična prilika za socijalizaciju. Pogotovo je, smatra Jasminka Pupovac Saftić, dobro za djecu jasličke dobi - sa svakim se djetetom može raditi posebno.

"Zadovoljni smo uspjehom jer prije dvije godine nije postojao niti jedan obrt. Voljeli bismo da se to u budućnosti pretvori u mrežu usluga u svakom gradu i manjem mejstu", rekla je na okupljanju u Opatiji predsjednica Hrvatske udruge dadilja Vesnica RašićPoslušajte o čemu se sve razgovaralo:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.