Hrvatski radio

Radio Rijeka

Dalibor Mateša: ulični svirač koji svira klasiku na ksilofonu od - boca

23.06.2019.

14:04

Autor: Iva Črnjar Ivančan

Dalibor Mateša na riječkome Korzu (Foto: Iva Črnjar Ivančan / HRT - Radio Rijeka)

Dalibor Mateša na riječkome Korzu (Foto: Iva Črnjar Ivančan / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Dalibor Mateša, ulični svirač koji na Korzu svira na bocama, bio je gost u našoj emisiji "Klasa optimist". Diplomirao je klavir i u glazbenoj školi radio 23 godine, no odlučio je taj posao ostaviti i baviti se sviranjem na ulici.

Dalibor Mateša dolazi iz Karlovca, a u Rijeci je prvi put svirao 1996. godine. Kaže da tada nije dobro prošao i da je mislio da se u Rijeku više neće vraćati. No sada je druga situacija, kaže Dalibor i dodaje da mu se Rijeka kao grad jako sviđa te da je grad po njegovoj mjeri. Svirao je duž naše obale, ali dosta je boravio i u Italiji i Njemačkoj te Nizozemskoj gdje je živio i radio godinu dana i bio jako zadovoljan. "Nisam ostao u Nizozemskoj iako sam bio jako sretan tamo. Bio sam mlad i tada mi je bilo važno biti tamo gdje su mi korijeni, pa sam se vratio", priča nam Dalibor.

Instrument na kojem svira je ksilofon od 25 boca i 25 tonova, na stativu i četiri željezna okvira. Važno je da prvo izabere boce na kojima će se svirati, a onda unutra toči vodu do određene količine do koje proizvodi tonove koji mu trebaju. Svira pretežno klasičnu glazbu i zabavnu glazbu za orkestar. Zadovoljan je svojim načinom životom i više se ne vidi kao učitelj u školi.

"Rad u školi postaje sve teži jer su djeca sve više svjesna svojih prava, a sve manje svojih dužnosti. Ja volim podučavati, ali onda kada vidim da to ima smisla, kada vidim da se učenik trudi i pokazuje interes", kaže Dalibor i dodaje da je nekad bilo puno lakše raditi u školi.

Budućnosti se ne boji jer kaže da se uvijek može negdje zaraditi, a u najgorem slučaju prestat će svirati i postati električar. "Ako mi propadne sviranje na cesti, izučit ću za električara. Rekao mi je otac jednom – kada sam te gledao u djetinjstvu, nikada nisam znao što ćeš postati. Očito je bio u pravu", smije se Dalibor.

Riječani ga ili vole ili ne, kaže. "Neki su oduševljeni, a neki me tjeraju, no ja sam Gradu platio za ovo mjesto, imam dozvolu", ističe. Što nam je još otkrio ovaj zanimljivi glazbenik, poslušajte u emsiji:

Klasa optimist: Dalibor Mateša, pripremila Iva Črnjar Ivančan

Foto: Iva Črnjar Ivančan / HRT- Radio Rijeka

Foto: Iva Črnjar Ivančan / HRT- Radio Rijeka

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.