Hrvatski radio

Radio Rijeka

Dalibor Vidović o slučaju Platak: Zna li policija prepoznati kazneno djelo?

03.02.2023.

13:02

Autor: Anja Matić

Dalibor Vidović

Dalibor Vidović

Foto: Goran Kovačić / PIXSELL

Incident na Platku i dalje je glavna tema s puno neodgovorenih pitanja. Za pomoć smo se obratili Daliboru Vidoviću, pravniku i specijalistu kriminalističkog istraživanja.

Glavno pitanje je zašto su sudionici tučnjave samo prijavljeni za prekršaj (za naročito drsko ponašanje i tučnjavu), a ne za kazneno djelo. 

Tu se radi o ustaljenom postupanju policije koja u pravilu podnosi prekršajne prijave iako se vrlo često radi o kaznenim djelima. Policija zbog svoje nekompetentnosti ne zna pravilno kvalificirati djelo, i ne prepoznaje kazneno djelo tamo gdje ga ima.

Dalibor Vidović

Riječ je o kaznenom djelu, a ne prekršaju jer je u konkretnom slučaju riječ o pokušaju nanošenja teške tjelesne ozljede, rekao nam je, komentirajući incident na Platku. 

Ovo nije prekršaj već kazneno djelo u pokušaju.

Dalibor Vidović

Objasnio je kako je problem u tome što policija kazneno djelo teške tjelesne ozljede prepoznaje samo kad je ono dovršeno tj. kada se medicinski utvrde teške tjelesne ozljede.


U ovom slučaju, na sreću, ozljede su ostale lakše, ali djelovanje počinitelja moglo je dovesti do težih tjelesnih ozljeda.


Cijeli razgovor s Vidovićem i našom Vedranom Lisicom Pavlović poslušajte ovdje:

Dalibor Vidović - razgovor

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.