Hrvatski radio

Radio Rijeka

Dalić u Opatiji: Restrukturiranje Agrokora najveća je gospodarska reforma

08.11.2017.

17:43

Autor: Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić na savjetovanju Hrvatskog društva ekonomista ustvrdila da je restrukturiranje Agrokora najveća gospodarska reforma od osamostaljenja Hrvatske te da je Vlada tome pristupila pravovremeno, odlučno i djelotvorno.

Dalić je ocijenila da su problemi vezani uz Agrokor ugrožavali cjelokupno gospodarstvo. Istaknula je da se proteklih osam mjeseci moglo uvidjeti kako je način funkcioniranja toga sustava predstavljao značajnu prepreku u funkcioniranju tržišnog mehanizma cijeloga gospodarstva.

Računajući na sigurnost poslovanja s Agrokorom, neka poduzeća su zanemarila svoje aktivnosti u cilju povećanja tržišne efikasnosti, otvaranja novih tržište i izvoza, kazala je.

"Od restrukturiranja Agrokora očekujemo izravan utjecaj na rast BDP-a, zadržavanjem radnih mjesta te neizravan utjecaj kroz uklanjanje uspostavljenih anomalija u tržišnom mehanizmu. Pravovremeno i redovito plaćanje je puno veća reforma nego niz manjih mjera koje Vlada poduzima na smanjenju administrativnih opterećenja", kazala je Dalić.

Govoreći o uvođenju eura, Dalić je kazala da je to proces kojem je cilj osigurati hrvatskom gospodarstvu jednostavnije sudjelovanje u tržišnoj globalnoj utakmici. Uvođenje eura je najvažniji ekonomski projekt Vlade, ustvrdila je.

Ocijenila je kako proces u Agrokoru pokazuje zbog čega se reforme provode teško, jer zahtijevaju društveno povjerenje, strpljenje u razumijevanju ciljeva i znanje o onome što se od reforme očekuje, kao i odgovornost političke elite da razumije bitne državne ciljeve i točke oko kojih treba imati minimalnu razinu suglasja.

"Način na koji se u dijelu političkog spektra prati i komentira rad izvanredne uprave Agrokora radi ostvarenja jeftinih i prizemnih političkih bodova ne doprinosi društvenom povjerenju niti uspješnosti postupka te očuvanju poslovanja i radnih mjesta i naplati vjerovnika", istaknula je.

Najavila je da će se u cilju poboljšanja poslovnog okruženja u 2018. godini nastaviti s odgovarajućim mjerama - nastojat će se poboljšati investicijska klima tako da je u četvrtak na Vladi novi zakon o strateškim investicijama, kojem je cilj djelatna podrška velikim i to prvenstveno privatnim investitorima, dok je u saborskoj proceduri zakon o poticanju ulaganja.

Kvaliteta investicijskog okruženja ne ovisi samo o Vladinim mjerama, nego i o osjećaju i percepciji investitora o tome koliko su dobrodošli, kazala je. "Na žalost, imamo brojne primjere investitora koji su pokušali ulagati, ali nisu uspjeli. Potrebno je da svi provode sve mjerodavne zakone, propise i procedure, jer to znači pravnu sigurnost", istaknula je Dalić.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.