Hrvatski radio

Radio Rijeka

Dalić: Za 3. maj zatražen nadzor proračuna, Uljanik upozoren na dugove

08.11.2017.

15:29

Autor: Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić kazala je danas u Saboru, odgovarajući na zastupničko pitanje, da je brodogradilište Uljanik upozoreno da smanji dugove prema dobavljačima, dok je za 3. maj zatraženo provođenje proračunskog nadzora.

Saborska zastupnica Ines Strenja-Linić (Most) postavila je Dalić pitanje tijekom aktualnog prijepodneva u Saboru o poslovnim teškoćama u kojima su se našla ta dva brodogradilišta.

Strenja-Linić konstatirala je da je poslovanje Uljanik Grupe, kojoj je Vlada dala jamstva za kredite u vrijednosti 900 milijuna dolara, trenutno u problemima. Ta su jamstva dana kako bi Uljanik Grupa, koja je preuzela 3. maj, odradila knjigu narudžbi, u kojoj se nalazi više od 20 brodova, vrijednih iznad milijardu dolara i predviđenih za isporuku do kraja iduće godine.

"Iako postoji niz objektivnih razloga zašto je došlo do poteškoća ovog ambicioznog plana, postoji opravdana sumnja da je i poslovanje Uljanik Grupe temeljeno na sličnim obrascima kao u slučaju Agrokor. Na to upućuje neobična situacija, da je već na kraju prvog polugodišta ove godine dug 3. maja prema dobavljačima i kooperantima veći od 150 milijuna kuna", istaknula je Strenja-Linić.

Dalić je rekla da su upravo zbog provođenja procesa restrukturiranja tijekom proteklih godina navedenim brodogradilištima isplaćivane subvencije. Nadalje, navela je Dalić, subvencije nisu isplaćivane Uljaniku, s obzirom da ono nije brodogradilište u poteškoćama, pa je sukladno tome Uljanik dobivao jamstva na temelju općih propisa koji se primjenjuju u cijeloj EU, što znači u omjeru 80 naprama 20 posto u smislu da su ta jamstva trebala biti i jesu dogovarana prema tržišnim uvjetima i nisu bila u cijelosti državna jamstva.

Po njezinim navodima, umjesto da podmiruje dugove, to je poduzeće povezanim društvima unutar Uljanik Grupe posudilo 523 milijuna kuna, čime je ugroženo gotovo 10 tisuća radnih mjesta u dva brodogradilišta i kooperantskim tvrtkama.

"Moje pitanje glasi, što namjeravate poduzeti kako biste spasili radna mjesta i izložena kooperantska poduzeća te omogućili nastavak proizvodnje i opstanak hrvatske brodogradnje?", navela je zastupnica Strenja-Linić.

Potpredsjednica Dalić podsjetila je da se brodogradilišta 3. maj, Brodosplit i Brodotrogir nalaze u programu restrukturiranja, čija je provedba započela 2012. godine. Navela je i da je u tijeku procesa pristupnih pregovora dogovoreno i odlučeno da će hrvatska brodogradilišta, koja su se tada suočavala s iznimnim poteškoćama u poslovanju i ovisila o državnim jamstvima, biti privatizirana.

"Sukladno tome, brodogradilište 3. maj je privatizirano i u kontekstu restrukturiranja preuzeto od Uljanika. Uljanik je brodogradilište u privatnom vlasništvu, koje jedino nije bilo uključeno u proces restrukturiranja, upravo iz razloga jer su poslovni rezultati Uljanika bili takvi da plan i restrukturiranje nije trebalo provoditi te je Uljanik bio brodogradilište, jedino, domaće, postojeće brodogradilište, koje je u stvari u tome procesu se pojavilo kao ono koje donosi novu vrijednost, u ovom slučaju 3. maju", istaknula je Dalić.

Ministarstvo gospodarstva je, slijedom nalaza državne revizije za 2016. godinu, zatražilo provođenje proračunskog nadzora u 3. maju kako bi se, s obzirom na nalaz državne revizije, ustanovio tijek novca i način korištenja subvencija koje se isplaćuju iz državnog proračuna. Rezultati proračunskog nadzora, međutim, još uvijek nisu konačni, kaže Dalić.

"Ministarstvo gospodarstva je kroz poslovne bilance brodogradilišta Uljanik, ali i njihova izvješća, opazilo da se u određenoj mjeri povećavaju dugovi dobavljačima. To ministarstvo nema nikakvu izravnu nadležnost nad brodogradilištem Uljanik, ponavljam ono je brodogradilište u privatnom vlasništvu i u okviru i kontekstu cijelog procesa restrukturiranja. Brodogradilište Uljanik upozoreno je da smanji dugove prema dobavljačima", zaključila je Dalić.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.