Hrvatski radio

Radio Rijeka

Damir Rikanović - dobitnik pohvalnice IMO za hrabrost na moru

28.11.2017.

14:21

Autor: Branka Malnar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Damir Rikanović, iz Kraljevice, dobitnik je posebne pohvalnice međunarodne pomorske organizacije IMO za iznimnu hrabrost u spašavanju ljudskih života na moru. Posebna pohvalnica uručena mu je sinoć na ceremoniji dodjele u Londonu.

Damir Rikanović je vice-kapetan na kruzeru "Crystal Esprit", američke kompanije Crystal Cruises, koja je, na Sejšelima, iz uzburkanog mora spasila 12 francuskih brodolomaca, među kojima i troje djece. O tom spašavanju već smo pisali, pa se podsjetite ovdje.

Za ovogodišnje nagrade nominirano je 33 poduhvata, a uz glavnu, dodjeljene su tri pohvalnice i tri priznanja. Rikanović je u London, na dodjelu nagrade, došao izravno s broda i već danas vraća se na Karibe, na brod "Crystal Espirit". 

Međunarodna pomorska organizacija IMO utemeljila je tu nagradu 2007. godine kao međunarodno priznanje onima koji, uz rizik gubitka vlastitog života, izvode djela iznimne hrabrosti, pokazujući izvanrednu hrabrost u spašavanju života na moru ili u pokušaju sprečavanja, odnosno ublažavanja štete u morskom okolišu.

Postoje tri kategorije časti. Prva je nagrada kandidatima za koje se smatra da su izvršili najistaknutiji čin hrabrosti, a ove godine pripala je dvojici peljara, kapetanu Michaelu G. McGeeu i kapetanu Michaelu C. Phillipsu zbog njihove uloge u otklanjanju velike tragedije kada se brod koji su pilotirali zapalio nakon sudara. 

Druga je pohvalnica koju su, ove godine, uz Rikanovića dobila još dvojica pomoraca i treće su pisma pohvale što ih šalju kandidatima koji zaslužuju posebna priznanja.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.