Hrvatski radio

Radio Rijeka

Dan Alzheimerove bolesti: sve više oboljelih; još uvijek nema lijeka

21.09.2018.

14:52

Autor: Lea Domijan Fišter

Foto: Lea Domijan Fišter / HR Radio Rijeka

Foto: Lea Domijan Fišter / HR Radio Rijeka

Foto: - / -

U povodu svjetskog dana Alzheimerove bolesti Klinika za neurologiju riječkoga KBC-a organizirala je danas Dan otvorenih vrata te su građani, od 11 do 14 sati, mogli dobiti savjete multidisiplinarnog tima i edukativni materijal o ovoj najučestalijoj neurodegenerativnoj bolesti.

Na Klinici za neurologiju se već dijagnosticira i liječi oboljele od demencije, uz korištenje novih dijagnostičkih metoda koje će pomoći u što ranijem postavljanju dijagnoze demencije i određivanju o kojoj se demenciji radi - obrada likvora, PET SPECT i slično.

Alzheimerova bolest postala je pandemijska jer od nje i drugih oblika demencija u svijetu boluje oko 24 milijuna ljudi. U Hrvatskoj, procjenjuje se, ima 80 tisuća oboljelih. Prema statističkim procjenama prevalencije od svih demencija, u populacija PGŽ-a je oko 3550 dementno oboljelih, a svake godine oboli oko 800 novih osoba. Od toga je od Alzheimerove bolesti oboljelo oko 2000 osoba, a novooboljelih je oko 500 godišnje. Glavni simptomi jesu gubitak pamćenja, poremećaj mišljenja, promjene u ponašanju i osobnosti bolesnika koje onemogućavaju izvršavanje svakodnevnih aktivnosti. Ranije prepoznavanje i liječenje Alzheimerove demencije usporava tijek bolesti te poboljšava kvalitetu života.

Unatoč brojnim novim spoznajama, još uvijek nije rasvijetljen uzrok nastanka bolesti, nije poznata adekvatna prevencija ove bolesti, a postojeće liječenje još uvijek je samo simptomatsko, tj. nema još lijeka koji može zaustaviti bolest. Bitna je pravovremena i sveobuhvatna multidisciplinarna skrb. Bolest se najčešće javlja poslije 65. godine života, dok se porodični oblici javljaju i prije 60. godine. Demencija utječe na mnoge aspekte života oboljele osobe, kao i osoba koje je okružuju. Demencije postaju javnozdravstveni problem i očekuje se udvostručenje bolesnih u sljedećih 30 godina.

Klinika za neurologiju KBC-a Rijeka, Udruga "Parkinson i mi", Društvo multiple skleroze PGŽ-a i Društvo za neurodegenerativne i ostale neurološke bolesti, pod pokroviteljstvom Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije, uz organizacijsku podršku Udruge socijalnih radnika Rijeke u subotu, 22. rujna, organiziraju akciju "Pokretom, pjesmom, plesom, ping-pongom protiv multiple skleroze, Parkinsonove i Alzheimerove bolesti".

Akciju, čiji je cilj naglasiti važnost kretanja i aktivnog života u borbi protiv ovih bolesti, možete podržati na Gatu Karoline Riječke od 10 do 12 sati prigodnom šetnjom, igranjem ping-ponga, plesanjem tanga te prikazom Tai chi vježbi uz glazbeni program.

Odaziv na današnju akciju bio je veći nego prošle godine, kaže predstojnica Klinike, docentica Vladimira Vuletić - poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.