Hrvatski radio

Radio Rijeka

Dan antifašističke borbe - jer nove generacije moraju znati!

22.06.2022.

08:50

Autor: Hina, Neva Funčić

Spomenik oslobođenju na Delti

Spomenik oslobođenju na Delti

Foto: Goran Kovačić / PIxsell

Dan antifašističke borbe 22. lipnja, obilježava se u spomen na dan kada je prije 81 godinu osnovan Prvi partizanski odred i prva antifašističke postrojba u Hrvatskoj i ovom dijelu Europe. Prigodne svečanosti održat će se u Spomen-parku Brezovica kod Siska i u raznim mjestima Hrvatske.

Temeljem Zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima u RH, Vlada Republike Hrvatske organizator je obilježavanju blagdana Dana antifašističke borbe u suradnji s Predsjednikom RH, Hrvatskim saborom i jedinicama lokalne i područne samouprave.


Iz Saveza antifašističkih boraca i antifašista (SABA RH) najavili su da će polaganje cvijeća u Spomen-parku Brezovica početi u 9 sati, a svečani program, kojeg će prenositi HRT, u 9:30. Po završetku svečanog programa predviđeno je druženje uz vojnički grah.


Program su organizirali i Savez antifašističkih boraca i antifašista Primorsko-goranske županije te udruga antifašista s područja gradova Rijeke, Bakra, Crikvenice, Novog Vinodolskog i Vinodolske općine. Na Spomeniku oslobođenja na Delti bit će položeni vijenci, a delegaciju PGŽ predvodit će zamjenik župana Vojko Braut


Zamjenik župana Petar Mamula će u Lukovu položiti vijenac na središnjem spomen obilježju palima u NOB-u. Na Tuhobiću program počinje u 11 sati, a uzvanicima će se obratiti zamjenik župana Braut.


U Mramornoj dvorani Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja u Rijeci već je održana Svečana akademija u povodu Dana antifašističke borbe. Kako je bilo i što je rečeno poslušajte OVDJE.


Predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista (SABA RH) Franjo Habulin rekao je da su Hrvatska i Europska unija, kao zajednica naroda, utemeljene na antifašističkoj borbi. ''Ne samo da je Hrvatska utemeljena na antifašističkoj borbi, nego je i Europa kao zajednica naroda i Europska unija utemeljena na antifašističkoj borbi i pobjedi nad nacifašizmom u Drugom svjetskom ratu'', rekao je.


Zaključio je kako bi to trebale znati i mlade generacije, ali da se danas ne uči dovoljno o narodno-oslobodilačkoj borbi za vrijeme Drugog svjetskog rata što se, kako je ocijenio, mora promijeniti.


Dan antifašističke borbe i 81. godišnjice antifašističkog ustanka u Hrvatskoj bit će obilježen i u Zagrebu. U Spomen-parku Dotrščina izaslanstvo Grada Zagreba položit će vijenac uz spomen obilježje Put mučeništva. U večernjim satima, pod pokroviteljstvom Grada Zagreba, na Trgu žrtava fašizma bit će održan i koncert grupe TBF i drugih izvođača.


Antifašizam danas znači zalaganje za slobodu i demokraciju, istaknuo je predsjednik primorsko-goranskog Saveza antifašističkih boraca i antifašista Dinko Tamarut, poslušajte:

Tamarut: Zašto nove generacije moraju znati o antifašizmu?

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.