Hrvatski radio

Radio Rijeka

Dan antifašističke borbe: Rijeka se neće sramiti antifašističke prošlosti

22.06.2021.

11:28

Autor: HIna / Ivan Ribarić

Foto: Pixsell

Foto: Pixsell

Foto: - / -

Dan antifašističke borbe obilježava se 22. lipnja kao državni blagdan u znak sjećanja na osnivanje Prvog sisačkog partizanskog odreda 1941. godine, koji je ujedno bio i prva antifašistička postrojba u ovom dijelu Europe. Središnje obilježavanje održava se u spomen-parku Brezovica pokraj Siska.

Počevši od Siska, antifašistički ustanak u Hrvatskoj razvijao se postupno. U organiziranoj narodnooslobodilačkoj borbi u Hrvatskoj aktivno je sudjelovalo više od 500.000 hrvatskih građana. U postrojbama Narodnooslobodilačke vojske (NOV) borilo se oko 230.000 boraca iz Hrvatske, a na njezinu teritoriju stvorene su 52 brigade, 17 divizija i pet od ukupno 11 korpusa NOV-a.

Dan antifašističke borbe obilježava se i u Primorsko-goranskoj županiji, a središnja proslava tradicionalno se odvija na Tuhobiću, gdje je samo deset dana nakon Siska osnovan partizanski odred Božo Vidas Vuk. "Ja se nadam da više nikad neće biti antifašizma s puškom u ruci. On je danas zalaganje za mir, slobodu i demokraciju", rekao je to prigodom Dinko Tamarut iz Saveza antifašističkih boraca i antifašista Primorsko-goranske županije.

Na riječkoj Delti pored Spomenika oslobođenja županijska i gradska delegacija položila je vijence i zapalila svijeće. "U Rijeci se nikad nismo sramili, niti ćemo se sramiti, slavne antifašističke prošlosti i ukupnog doprinosa narodnooslobodilačke borbe oslobođenju Hrvatske, pa i Rijeke, ali i uspostavi granica kakve su danas", rekao je tom prigodom riječki gradonačelnik Marko Filipović. Poslušajte izjave:

Dinko Tamarut: Antifašizam je naša prošlost, sadašnjost i budućnost, pripremio Ivan Ribarić

Marko Filipović: U Rijeci se nikada nećemo sramiti antifašističke prošlosti, pripremio Ivan Ribarić

Foto: Pixsell

Foto: Pixsell

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.