Hrvatski radio

Radio Rijeka

Dan Čabra: problemi koji traju i projekti koji se ipak ostvaruju

11.09.2020.

16:38

Autor: Nenad Lučić

Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka

Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

Prisjećajući se rujanskih dana 1943. godine te povratka brojnih goranskih interniraca iz fašističkih logora, članovi Gradskog vijeća Čabra te njihovi gosti su u Tršću prigodno obilježili dan grada. Osim osvrta na postignuća lokalne samouprave, sjednicu je obilježila i dodjela godišnjih priznanja.

Mnoge su teškoće čabarskog kraja u prošlosti prevladane vjerom u bolju budućnost, no željenom dinamikom razvoja predsjednica Gradskog vijeća Čabra Vazma Malnar nije zadovoljna.

"Sve se odvija presporo. Bez obzira na to koliko dajemo naglasak na naše potrebe drvne industrije, pitke vode, cesta ili turizma, sve su to još uvijek dugogodišnje i teško ostvarive želje", naglasila je Malnar.

Ipak, ni ova godina neće u Čabru proći bez važnih projekata, a uređenje interpretacijskog centra na kulturno- turističkoj ruti Putevima Frankopana, vrijednog 3,5 milijuna kuna, bit će najveće ulaganje u čabarski turizam tijekom posljednjih 40 godina ističe gradonačelnik Kristijan Rajšel

"Pretpostavljam da će taj projekt stvoriti priliku za ulaganja u nove i receptivne sadržaje turizma, poput hotela, restorana i apartmana te da turizam više neće biti samo pusta želja, već i gospodarska djelatnost koja doista živi u ovom kraju", rekao je Rajšel.

Brojni su sudionici iznova upozorili kako napretka Gorskog kotara nema bez pomoći sa strane, pa i izaslanica predsjednika Republike Jadranka Žarković: "Stoga je zadaća odgovorne državne politike da, u suradnji sa županijom i gradom, kreira takve smjernice razvoja koje će život u ovom kraju učiniti ugodnim svima koji ovdje žele živjeti."

U završnom dijelu svečanosti dodijeljena su priznanja lokalne samouprave, a nakon niza ranijih političkih prijepora počasnom građankom Čabra proglašena je dr. Aleksandra PejčićPoslušajte prilog:

Neki problemi traju, ali se neki projekti i ostvaruju; pripremio Nenad Lučić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.