Hrvatski radio

Radio Rijeka

Dan civilne zaštite: pohvale za akcije u koronakrizi i pomoći nakon potresa

01.03.2021.

14:53

Autor: Neva Funčić

Foto: Sanjin Strukić / Pixsell

Foto: Sanjin Strukić / Pixsell

Foto: - / -

Međunarodni je dan civilne zaštite. Vatrogasci, gorska služba spašavanja, Crveni križ, ali i policija i hitna pomoć, volonteri i profesionalci zajednički pomažu u izvanrednim situacijama. Za operativne snage sustava je ove godine iz primorsko-goranskog proračuna izdvojeno 4 i pol milijuna kuna.

U Povodom Međunarodnog dana civilne zaštite i Dana civilne zaštite u RH, 1. ožujka, u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja župan Zlatko Komadina primio je predstavnike operativnih snaga civilne zaštite PGŽ.

Svim službama je zahvalio na suradnji koju je ocijenio dobrom. Naš je zadatak napraviti ustroj i financirati sustav te u slučaju potrebe intervenirati profesionalno i kvalitetno, što je dokazano u Sisačko-moslavačkoj županiji i u ovim COVID vremenima, rekao je župan.


Načelnik Stožera civilne zaštite PGŽ i županijski vatrogasni zapovjednik Mladen Šćulac podsjetio je kako u sustavu civilne zaštite djeluje mnogo snaga koje zajednički surađuju te kroz tu suradnju podižu kvalitetu na jedan viši nivo. Pokazali smo se u praksi kao jako dobra županija djelujući brzo, operativno, konkretno i korektno, a o čemu govore pohvale nakon intervencije u Sisačko-moslavačkoj županiji, rekao je načelnik Šćulac.

Čestitkama povodom dana Civilne zaštite pridružili su se i načelnik PU primorsko-goranske Tomislav Dizdar, ravnateljica Društva Crvenog križa PGŽ Vesna Čavar, ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu PGŽ Davor Vukobrat, zapovjednik Specijalističke postrojbe za traganje i spašavanje iz ruševina Branko Vorić te Lenjinka Juričić Mamilović iz Ravnateljstva civilne zaštite PU Rijeka i Kristina Crancich iz HGSS stanica Rijeka.

Podsjetimo, Civilna zaštita je sustav operativnih snaga i građana organiziran za zaštitu i spašavanja ljudi, životinja, materijalnih i kulturnih dobara, okoliša u velikim nesrećama te za otklanjanje posljedica terorizma i ratnih razaranja.
Početak civilne zaštite u Hrvatskoj bio je nakon potresa, koji je 1884. godine pogodio Zagreb, a razvoj organiziranog sustava civilne zaštite počinje kasnih dvadesetih godina dvadesetog stoljeća. Danas, civilna zaštita u Republici Hrvatskoj predstavlja sustav organiziran na lokalnoj, područnoj i nacionalnoj razini koji se temelji na načelima supsidijarnosti, solidarnosti i kontinuitetu djelovanja. Iz županijskog proračuna za 2021. godinu za operativne snage iz sustava CZ PGŽ izdvojeno je 4 552 276 kuna.

Poslušajte izjavu zapovjednika županijskog stožera Civilne zaštite Mladena Šćulca:

Šćulac o civilnoj zaštiti, pripremila Neva Funčić

Prijem u Guvernerovoj (Foto: Neva Funčić/ HRT - Radio Rijeka)

Prijem u Guvernerovoj (Foto: Neva Funčić/ HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.