Hrvatski radio

Radio Rijeka

Dan crvenih haljina za slavlje ženskih pobjeda u Guvernerovoj palači

31.01.2023.

12:05

Autor: Neva Funčić

Dan crvenih haljina

Dan crvenih haljina

Foto: Neva Funčić / Radio Rijeka

Svakog prvog petka u veljači održava se javnozdravstvena kampanja Dan crvenih haljina - dan svjesnosti o posebnostima cerebrovaskularnih bolesti kod žena. Naime, moždani udar treći je vodeći uzrok smrti žena. Svake godine moždani udar ubije dvostruko više žena nego karcinom dojke.

U petak, 3. veljače u 17 sati u Guvernerovoj palači u Rijeci najavljeno je druženje u čast žena koje su pobjedile moždani udar i infarkt srca. Preporučena odjeća je crvena, a edukativno - zdravstveni događaj će okupiti liječnike i nekadašnje pacijentice. Ulaz za sve zainteresirane je slobodan, no preporučena je donacija jer će se prikupljeti sredstva za kupovinu holtera za EKG i mjerenje krvnog tlaka. 


Donatori će na dar dobiti narukvicu dizajnerice Ive Brukete, najavila je glasnogovornica akcije Ermina Duraj. Modni dio događanja predstavit će reviju crvenih haljina, koje su za žene pobjednice dizajnirali brojni riječki dizajneri predvođeni Jurajem Zigmanom. U glazbenom dijelu nastupit će Ana Kabalin u pratnji Slađane Čolović te Damir Kedžo u pratnji Zvonimira Radišića.


Akcija Dana crvenih haljina pokrenuta je 2004. godine u SAD-u, a potom se proširila po cijelom svijetu. Simbol je crvena haljina odnosno crvena boja kao boja zdravlja, života i živosti ali i upozorenja na moguću opasnost.


Važno je rano prepoznati znakove moždanog i srčanog udara, jer ako se brzo reagira imamo odlične rezultate liječenja, rekao je ravnatelj riječkog KBC-a, kardiolog Alen Ružić. Upozorio je da je žensko srce drugačije od muškog, pa su i rizični faktori i znaci bolesti drugačiji. Važno ih je rano liječiti, kako bi spriječili invaliditet i osigurali puno zdravlje, rekao je Ružić i za travanj najavio novi iskorak, otvorenje operacijske sale samo za slučajeve moždanog udara.


Dan crvenih haljina je puno toga promijenio, svjedočimo da se danas 70 do 80 posto ljudi nakon moždanog udara oporavlja, diže i funkcionira normalno, rekla je predstojnica Klinike za neurologiju riječkog KBC-a Vladimira Vuletić. Tu su važne edukacija, prevencija te brzo prepoznavanje i rehabilitacija, rekla je Vuletić te pozvala žene da u petak odjenu nešto crveno i pridruže se akciji. Poslušajte izjave:

Ružić, Vuletić i Duraj o Danu crvenih haljina:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.