Hrvatski radio

Radio Rijeka

Dan davatelja krvi: Daruj krv dobrovoljno, besplatno, solidarno i anonimno!

24.10.2018.

12:54

Autor: Lea Domijan Fišter

Nagrađeni davatelji krvi (Foto: Lea Domijan Fišter / HRT - Radio Rijeka)

Nagrađeni davatelji krvi (Foto: Lea Domijan Fišter / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Hrvatski Crveni križ, utemeljitelj dobrovoljnog davanja krvi u Hrvatskoj, u suradnji s transfuzijskim službama izrađuje godišnji plan prikupljanja krvi i kalendar akcija prema potrebama zdravstva, vodeći brigu da priljev krvi tijekom godine, dnevno i mjesečno, bude kontinuiran i ravnomjeran.

Godišnje se u organizaciji društava Hrvatskog Crvenog križa prikupi oko 160 000 doza krvi, što iznosi 3,5 davanja na stotinu stanovnika. Hrvatski Crveni križ posebnu pozornost posvećuje općoj edukaciji stanovništva u izgradnji svijesti o važnosti davanja krvi i stvaranju pozitivnog stava o dobrovoljnom davanju krvi, kao i kontinuiranoj edukaciji zaposlenika i volontera.

Dan dobrovoljnih davatelja krvi u Republici Hrvatskoj obilježava se 25. listopada. Na taj je dan 1953. godine u Željezari Sisak provedena prva akcija dobrovoljnog davanja krvi u organizaciji Hrvatskog Crvenog križa, utemeljena na osnovnim načelima dobrovoljnog davanja krvi - daruj krv dobrovoljno, besplatno, solidarno i anonimno. Takav način prikupljanja krvi smatra se najsigurnijim za zdravlje primatelja, a ujedno omogućuje dostupnost krvi i krvnih pripravaka svima kojima je krv neophodno potrebna u liječenju.

Uoči sutrašnjeg Dana dobrovoljnih davatelja krvi, u riječkoj gradskoj upravi i sjedištu Primorsko-goranske županije održana su primanja na kojima su višestrukim davateljima krvi uručene zahvalnice i prigodni pokloni. Riječ je o ljudima koji su 55, 95, 125 ili 150 puta dali krv.

Sedam je muškaraca krv dalo 125 puta, a Đulio Silić i Ivo Vidotto čak 150 puta. Među jubilarcima je pet žena, od kojih su njih četiri krv dale 55 puta. A na čak 95  darivanja krvi ponosna je Nada Gračanin, koja se približila godinama kada više neće smjeti darivati krv jer je ova humana aktivnost dopuštena samo zdravim ljudima od 18. do 70. godine života. Poslušajte razgovor s Ivom Vidottom:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.