Hrvatski radio

Radio Rijeka

Dan dobrovoljnih darivatelja krvi: jedna doza krvi spašava tri života

25.10.2019.

13:47

Autor: Josip Krmpotić / HRT - Radio Rijeka

Darivanje krvi (Foto: Pixsell)

Darivanje krvi (Foto: Pixsell)

Foto: - / -

Dobrovoljno, anonimno, solidarno i besplatno - principi su na kojima se temelji dobrovoljno darivanje krvi u Hrvatskoj od 25. listopada 1953. godine, kada je provedena prva akcija pa je taj dan proglašen Danom dobrovoljnih darivatelja krvi.

Svima sadašnjima, ali i budućima, čestitke i hvala u ime onih čije su živote spašavali. I danas ti su dobri i dragi ljudi, često puta skriveni od svjetla reflektora, u akciji. Povećana je potreba za krvnim grupama A+ i B+ pa su krenuli prema Zavodu za transfuziju riječkog KBC-a i učinili još jedno dobro djelo.

Mnogi od nas i ne znaju koliko to djelo dobra čini, kaže ravnateljica Društva CK PGŽ Vesna Čavar. "Jedna doza krvi spašava tri života. Vi ne razmišljate o tome, ali kada to pomnožite vi uopće ne razmišljate o količni spašenih života, hvala vam od srca", zaključila je Čavar.

A oni sami dolaze i dolazit će. Ivan Klarić prvi put pružio je ruku pomoći 1982. godine, a do danas je to učinio ravno 150 puta. "Imam taj privilegij što sam zdrav i to zdravlje mogu dijeliti sa svima i činit ću to dok god budem mogao. Kaže se da kad bi se broj darivatelja povećao samo za 1 posto uopće ne bi bilo nestašice krvi", ispričao je Klarić.

U tri županije, Istarskoj, Ličko-senjskoj i Primorsko-goranskoj godišnja je želja imati zalihe od 25 200 doza, dok potrebe sežu do 27 500, kaže predsjednik savjeta darivatelja krvi Ivo Vidotto, koji je sam krv dao 157 puta.

"Moja bi želja bila da je svaki dan dan dobrovoljnih darivatelja. Kod nas u Rijeci i regiji težimo samodostatnosti zaliha pa je moj poziv upućen prije svega novim darivateljima krvi. Volim gledati u budućnost i nadam se da će budućnost na tom polju biti svjetla", pozvao je Vidotto one koji se još nisu odlučili na darivanje krvi.

Dati krvi spasiti je život - tako malo, a tako nemjerljivo puno. Poslušajte prilog Josipa Krmpotića:

Darujte krv, spasite život, pripremio Josip Krmpotić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.