Hrvatski radio

Radio Rijeka

Dan dobrovoljnih darivatelja krvi: Riječani iznad hrvatskog prosjeka

25.10.2017.

13:15

Autor: Blanka Uzelac

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Darivatelje krvi s riječkog područja, koji su po broju darovanih doza krvi iznad hrvatskoga prosjeka, primio je danas gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, dok su studenti i mladi sudjelovali u akciji darivanja krvi u Kampusu na Trsatu.

Potrebe za krvlju su stalne, a kako je populacija darivatelja sve starija, mlade je potrebno poticati. U Sveučilišnom kampusu odaziv mladih na današnju akciju bio je velik, a među brojnima bili su studentica Martina Dušić te Lea Knežević i Marin Klarić, koji su već diplomirali, ali su se akciji rado odazvali.

Od dugogodišnjih darivatelja krvi, Riječanin Franko Francetić krv je dao 152 puta, a s darivanjem je počeo davne 1973. godine. "Pozvao bih mlade, jer koliko vidim, mi nismo više ti mladi i nećemo još dugo moći davati krv", istaknuo je na prijamu kod gradonačelnika.

Iako su Riječani najaktivniji u Hrvatskoj po darivanju krvi, povremeno se događa da krvi u riječkome KBC-u ipak nedostaje, rekao je predsjednik Savjeta darivatelja krvi Ivo Vidotto. "Kad se šalju apeli, tu je Rijeka prva na toj fronti, na toj borbenoj liniji, kako bi naš KBC mogao funkcionirati. Obratio bih se i poslodavcima da imaju malo više razumijevanja prema svojim djelatnicima koji su darivatelji krvi. Umjesto da budu ponosni što imaju takve ljude, neki ih koče, brane im ići davati krv", upozorio je Vidotto.

Hrvatska je dosad imala funkcionalan sustav prikupljanja krvi, ali kako su potrebe iz godine u godinu sve veće, za svaku su pohvalu dugogodišnji darivatelji, ali i oni koji krv daju po prvi put. Javlja Blanka Uzelac:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.