Hrvatski radio

Radio Rijeka

Dan državnosti: Hrvatska slavi samostalnost

25.06.2017.

07:56

Autor: Blanka Uzelac, Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Danom državnosti obilježava se povijesna odluka o pokretanju postupka razdruživanja Hrvatske od ostalih bivših jugoslavenskih republika, a koju je Hrvatski sabor donio 25. lipnja 1991. godine. U Rijeci tradicionalna povorka "Hrvatskog ponosa".

Većina hrvatskih građana je na referendumu 1991. odlučila da Hrvatska neće ostati u Jugoslaviji kao jedinstvenoj saveznoj državi. Temeljem takva očitovanja volje hrvatskih građana, a nakon neuspjeha pregovora s ostalim bivšim jugoslavenskim republikama o izlasku iz državnopolitičke krize, Sabor Republike Hrvatske donio je, na zajedničkoj sjednici sva tri saborska vijeća, Ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske. 

Do 2001. godine Dan državnosti se obilježavao 30. svibnja svake godine, u spomen na konstituiranje prvog višestranačkog Sabora 1990. godine. Danas se taj datum obilježava kao spomendan - Dan Hrvatskoga sabora. 

U Rijeci se danas održava tradicionalna povorka Hrvatskog ponosa što kreće u podne pred muralom Vukovar u Vukovarskoj ulici, preko Ulice Fiorella la Guardia, Ciottine, Korza, do Mosta hrvatskih branitelja na Delti. U povorci će, između ostalih, biti članovi udruga proizašlih iz Domovinskog rata, Zdruga katoličkih skauta te navijačke skupine Armada.

Svečano misno slavlje za Domovinu bit će u katedrali Svetog Vida u Rijeci, u 13 sati.

Delegacije Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije, zajedno s izaslanstvom Policijske uprave Primorsko-goranske, položit će vijence i zapaliti svijeće ispred spomen obilježja gradskih grobalja, u znak sjećanja na poginule hrvatske branitelje. Vijenci će biti položeni u Aleji hrvatskih branitelja i ispred Središnjeg križa na groblju Drenova, na Mostu hrvatskih branitelja na Delti te ispred spomenika na groblju Trsat.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.