Hrvatski radio

Radio Rijeka

13:35 / 05.07.2015.

Autor: Nenad Lučić

Dan gorske lavande

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Za razliku od mediteranskog lavandina, poznatog isključivo po eteričnom ulju, gorska lavanda ima i prehrambena svojstva.

U brojnim proizvodima te ljepoti nasada ove biljke danas su na području Općine Fužine uživali sudionici Dana lavande, održanog nedaleko naselja Lič u sklopu projekta Plodovi gorja Gorskog kotara.  

Proizvodi od gorske lavande nisu samo gastronomski užitak, već je dio njih zbog osvježenja i ublažavanja ljetnih tegoba vrlo preporučjivo  koristiti tijekom ovih iznimno vrućih dana. 

Kome god je prevruće može si pripremiti neki prehrambeni proizvod o lavande, poput sirupa ili sladoleda u kojem se lavanda koristi kao dodatak. Osim toga, može se koristiti i hidrolat, odnosno mirisna vodica koja ublažava posljedice opeklina od sunca i uboda insekata,kaže uzgajivačica nasada ove biljke u naselju Lič Aleksandra Plesničar.

A ako neke tegobe nisu samo posljedica ljetnih vrućina, pridodaje Aleksandra Plesničar, gorska lavanda svakako može dugoročno pomoći.

Gorska lavanda je antiseptik i dobro djeluje na probavu u pripravcima čajnih mješavina. Protiv glavobolje pomaže utrljavanje eteričnog ulja u sljepoočice, a kod malih beba, lavandin hidrolat je koristan pri pojavi pelenskog osipa.    

Svim tim svojstvima, ističu organizatori današnjeg Dana lavande u Gorskom kotari, primjer uzgoja ove biljke potvrđuje poznato pravilo kako se svako ulaganje u prirodu, kroz kvalitetnu ishranu i korištenje raznih proizvoda, vraća kao višestruka korist.  

Javlja Nenad Lučić: