Hrvatski radio

Radio Rijeka

"Dan irisa" - preventivni pregledi debelog crijeva izuzetno su važni

25.05.2017.

17:05

Autor: Nenad Lučić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

I ove će se godine posljednja svibanjska subota diljem zemlje obilježavati kao "Dan irisa", čime se, kroz niz javno-zdravstvenih akcija, želi postići veća učinkovitost pri suzbijanju karcinoma debelog crijeva.

Prvu takvu akciju u Hrvatskoj danas je u Delnicama organizirala Podružnica Lige protiv raka Primorsko-goranske županije, koja djeluje na području Gorskog kotara.

Osim promotivnih materijala na središnjem gradskom trgu simbolički su dijeljeni i cvjetovi irisa, čime se građane željelo upozoriti da odgovornim odnosom prema vlastitom zdravlju mogu dati veliki doprinos u borbi protiv teške bolesti.

Da većina građana još uvijek nema željeni odnos prema preventivi, upozorava i predsjednica goranske Podružnice Lige protiv raka dr. Marija Rogoznica.

"Odaziv građana je slab na preventivne preglede, naše akcije i stručna predavanja. To me iskreno, profesionalno i osobno žalosti, jer otkrije li se bolest u ranom stadiju, razina preživljavanja je jako visoka i dugotrajna", naglašava Rogoznica.

Poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.