Hrvatski radio

Radio Rijeka

Dan iseljenika na Iloviku nakon više od tri desetljeća pauze

23.07.2016.

14:53

Autor: Boris Kanazir

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na otoku Iloviku u lošinjskome arhipelagu večeras se, nakon više od 30 godina, ponovno obilježava Dan iseljenika. Tom će prigodom biti predstavljena i monografija otoka naslovljena "Ilovik i Sveti Petar - dva otoka istoga imena - na jednome se živi, na drugome vječno počiva".

Na Ilovik, otok cvijeća, prvi su doseljenici došli krajem 18. stoljeća. Došli su iz Veloga Lošinja i uglavnom se bavili ribarstvom, ovčarstvom, vinogradarstvom i povrtlarstvom zahvaljujući velikome broju bunara koji su služili za napajanje. Ipak, kao i na Lošinju, Ilovčani su se bavili i turizmom.

Šezdesetih godina brojni otočani odselili su u Ameriku i druge krajeve svijeta "trbuhom za kruhom", pa među njima i Ilovčani. U rodni kraj redovito su se vraćali, barem ljeti. Tako je osamdesetih godina obilježen prvi Dan iseljenika, a tradicija se prenijela i na susjedne otoke - Susak i Unije. Ove godine na Iloviku se ta tradicija obnavlja.

bogatom programu sudjelovat će brojne udruge i organizacije. Zaljubljenica u Ilovik Gordana Pavoković predstavit će prvu napisanu knjigu o tome otoku naslovljenu Ilovik i Sveti Petar - dva otoka istoga imena - na jednome se živi, na drugome vječno počiva. U glazbenome dijelu programa ističe se koncert Đanija Maršana.

Obilježavanje Dana iseljenika na Iloviku, na kojem danas živi stotinjak ljudi, organizirali su Hrvatska matica iseljenika - Rijeka, Grad Mali Lošinj, Mjesni odbor Ilovik, Gradska knjižnica i čitaonica Mali Lošinj te Turistička zajednica Malog Lošinja.

Posebno je organizirana i besplatna brodska linija od Mrtvaške na Lošinju do Ilovika u 19:30 te povratak u ponoć. Dan iseljenika na Iloviku najavljuje Branko Domac:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.