Hrvatski radio

Radio Rijeka

Dan iseljenika otoka Krka

01.08.2013.

12:15

Autor: Jelena Butković / Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Dvanaesti susret iseljenika otoka Krka ove će se godine održati u Vrbniku, a počet će svetom misom u 18 sati u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije.

Iseljenici će nakon mise razgledati i zvonik te stalni postav Muzeja likovnog identiteta, a za njih će nastupiti i Folklorno društvo Frankopan. Jedna od tema o kojima će razgovarati su organizirani tečajevi hrvatskog jezika.

Iseljavanje s otoka Krka počelo je krajem devetnaestog stoljeća,a većina potomaka tadašnjih iseljenika i danas živi u Astoriji u New Yorku. Iseljavanja su počela iz ekonomskih razloga, jedno vrijeme je razlog bila i politika, ali trbuhom za kruhom i danas iseljavaju mladi otočani. Veze s otokom stariji emigranti prenijeli su na potomke koji, sada već četvrta generacija, redovito dolaze u svoj kraj, a pomažu i mnogobrojnim humanitarnim akcijama. Matica iseljenika posebno nastoji najsvježije emigrante, barem suvremenim tehnologijama, povezati s domovinom. 

Što iseljenici očekuju od Domovine Jelena Butković doznala je od suorganizatora današnjeg krčkog susreta, voditelja podružnice Hrvatske Matice iseljenika u Rijeci Deanom Miculinićem:   

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.