Hrvatski radio

Radio Rijeka

Dan jagoda: posjet imanju otklanja sumnju u porijeklo proizvoda

25.06.2017.

16:30

Autor: Nenad Lučić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Gorski kotar je kraj gdje jagode dozrijevaju kasnije nego u većini dijelova Hrvatske, a kako to obično biva uoči glavne turističke sezone problema s prodajom uglavnom nema. Projekt Plodovi gorja Gorskog kotara nastavljen je upravo Danom jagoda u Općini Fužine.

Goranski uzgajivači su u doba cvatnje jagoda suočeni s brojnim izazovima. Istina je da goranske jagode dozrijevaju u doba kada je potražnja za njima velika, no vrijeme iščekivanja uroda su na obiteljskom imanju Nirvane Kovačević u naselju Lič ove godine obilježili brojni problemi. Među ostalim, pola uroda smrznulo je zbog mraza, unatoč prekrivanjima nasada. 

I polovica sačuvanog uroda bila je dovoljna da posjetitelji Dana jagoda saznaju što se sve od njih može pripremiti, pa su gosti, osim nešto svježih jagoda, probali džem, sirup i likere. Za razliku od ponude u trgovinama, posjet imanju, kaže Nirvana Kovačević, kod kupaca otklanja svaku sumnju u porijeklo i kvalitetu proizvoda.

Nakon Dana jagoda, projekt Plodovi gorja svoju priču nastavlja za četrnaest dana, manifestacijom, posvećenom goranskim borovnicama. Neka priča zabilježena na Danu jagoda bude povod da planirate odlazak na Dan borovnica:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.