Hrvatski radio

Radio Rijeka

Dan jedinstvenog europskog broja za hitne službe

11.02.2021.

14:29

Autor: Josip Krmpotić

Foto ilustracija: Patrick Seeger /DPA/ PIXSELL

Foto ilustracija: Patrick Seeger /DPA/ PIXSELL

Foto: - / -

Vijeće Europskih zajednica je 29. srpnja 1991. godine donijelo Odluku o ustanovljenju jedinstvenog europskog broja za hitne službe 112 , koji sve hitne službe integrira u jedinstveni sustav te se ove godine obilježava 30 godina jedinstvenog europskog broja za hitne službe 112 u Europskoj uniji.

Dan je jedinstvenog europskog broja za hitne službe. Jedinstveni europski broj za hitne službe 112 u Republici Hrvatskoj uveden je 11. veljače 2005. Zamišljen je da ga lako upamte i djeca - jedna usta, jedan nos i dva oka -, a pozivom na broj 112 najbrže se može organizirati pomoć hitnih službi. 

Sustav 112 u Hrvatskoj čini dvadeset županijskih centara 112 koji zaprimaju hitne pozive i djeluju kao jedinstveni operativno-komunikacijski centri za sve vrste hitnih situacija.

Voditelj riječkog centra 112 Milan Marković kaže da su po potrebi na raspolaganju građanima cijele Hrvatske, a telefon je najviše zvonio nakon potresa na Banovini:

Milan Marković, pripremio Josip Krmpotić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.