Hrvatski radio

Radio Rijeka

Dan karijera na Pomorskom fakultetu: najtraženiji brodostrojari i nautičari

18.05.2017.

12:56

Autor: Biserka Belić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na riječkome Pomorskom fakultetu otvoren je četvrti Dan karijera, kako bi se studentima pomorstva pružila prilika da na jednom mjestu kontaktiraju brojne poslodavce i što prije i lakše pronađu posao. Predstavilo se gotovo 60 domaćih i stranih tvrtki.

Na otvorenju je istaknuto da se lani, zahvaljujući Danu karijera, zaposlilo dvadesetak studenata. Najbrže posao pronalaze brodostojari, nautičari, elektroničari i informatičari. Interes poslodavaca je svake godine sve veći, pa se ove godine na Pomorskome fakultetu predstavilo 25 posto više tvrtki nego lani. Nakon susreta i razgovora poslodavaca i studenata na štandovima, organizirana su predavanja te predstavljanja firmi i njihovih djelatnosti.

Od organizatora Dana karijera Matea Rudana doznali smo da su se predstavili, među ostalima, Torm, Zorovic Maritime Services, Nyk Line, DSV, a od domaćih Jadrolinija, ACI, Liburnia pomorska agencija, lučke uprave, Pomorska policija. Dodaje da se danas najviše tražilo asistente stroja i elektroničare te kadete palube. Studenti kažu da se žele što prije zaposliti nakon studija; jasno, u struci - neki žele ploviti, dok drugi radije biraju "kopno", poput rada u lučkim kapetanijama ili lučkim upravama.

Dekan Pomorskog fakulteta Alen Jugović pojašnja da je cilj Dana karijera da svaki student dobije priliku za razgovor o poslu, ako ne i posao, te naglašava da se najlakše i najbrže zapošljavaju brodostrojari, koji odmah po završetku studija idu na brod, te nautičari, koji na posao čekaju tek šezdesetak dana -  jer je njihovo tržište rada cijeli svijet. Javlja Biserka Belić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.