Hrvatski radio

Radio Rijeka

Dan lavande u Gorskom kotaru: zdrava i hranjiva biljka raste i u Liču

10.07.2016.

16:32

Autor: Nenad Lučić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Lavanda se u Gorskom kotaru uzgaja tek desetak godina, no zbog svoje gastronomske kvalitete i ljekovitosti ova biljka zaslužuje posebnu pozornost. Što se danas nudilo posjetiteljima Dana lavande u naselju Lič nedaleko Fužina?

Desetogodišnja tradicija uzgoja lavande poprilično je izmijenila dekorativni izgled nekih goranskih naselja, tvrdi vlasnica nasada ove biljke nedaleko Liča Aleksandra Plesničar: "Gledajući samo na području naše općine Fužine, ljudi prepoznaju ljepotu, jer gotovo svaka kuća ima zasađen bar jedan grmić, a neki i puno više". Na Danima lavande uz nasade obitelji Plesničar neki su gastronomski specijaliteti obavezni. "Postoji jedna rolada od koprive i lavande, napravili smo i domaći kruh s lavandom što je tradicija koju prakticiramo svake godine, a tu je i čaj od lavande", kaže Aleksandra. 

No osim gastronomskog užitka u proizvodima od lavande nerijetko se traži i rješenje za ublažavanje zdravstvenih tegoba. "Često imamo iskustva s ljudima koji koriste čaj od lavande kako bi umirili želučane tegobe, a znakovit je i primjer čovjeka koji je nakon prijeloma radio kupke od soli sa lavandom. Eterično ulje koriti se kao inhalat i nakon opekotina. Tu je i naš hidrolat čija je upotreba česta već kod beba pri pojavi pelenskog osipa, a pohvalit ću se da smo mi u obitelji vodene kozice preboljeli uz korištenje hidrolata od lavande", kaže Aleksandra. A lavanda je oduvijek bila i inspiracija umjetnicima, koji su i ove godine uz nasade organizirali kreativne radionice. Poslušajte prilog:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.