Hrvatski radio

Radio Rijeka

Dan mimoza: rak vrata maternice može se spriječiti

21.01.2017.

10:10

Autor: Antonela Galić Pruša

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Deseti hrvatski Dan mimoza, nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice, danas se obilježava u svim većim gradovima u Hrvatskoj. U Rijeci se Dan mimoza održava do 13 sati u Tower centru i Zapadnome trgovačkom centru.

Danom mimoza želi se podsjetiti žene da je njihovo intimno zdravlje krhko poput cvijeta mimoze, a redoviti ginekološki pregledi i papa-test nužni za očuvanje zdravlja. Jedan od glavnih uzročnika raka vrata maternice je dugotrajna kronična upala rodnice i vrata maternice, izazvana HPV-om. Smatra se da je oko 60 posto spolno aktivnih žena i muškaraca bilo u kontaktu s virusom te da je najkritičnije razdoblje za zarazu adolescentsko doba. (Hina)

Simboličnom prodajom mimoza te savjetima stručnjaka upozorit će se i na besplatno cijepljenje protiv virusa HPV-a za djevojčice i dječake.

Rak vrata maternice bolest je koja se može spriječiti, a od nje najčešće obolijevaju žene između 20. i 49. godine života.

U Hrvatskoj je u 2015. godini od te zloćudne bolesti umrlo 111 žena, a u Primorsko-goranskoj županiji novooboljele su 44 žene.

Poslušajte izjavu predsjednice Lige protiv raka Primorsko-goranske županije dr. Ire Pavlović - Ružić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.