Hrvatski radio

Radio Rijeka

Dan mimoza: redovitim kontrolama protiv raka vrata maternice

22.01.2016.

14:34

Autor: Tajana Petrović Čemeljić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Od raka vrata maternice u Hrvatskoj godišnje oboli više od tri stotine žena, a umre ih više od stotinu. Budući da je riječ o karcinomu koji je potpuno izlječiv otkrije li se u prvom stadiju, iznimno je važna prevencija radi ranog otkrivanja bolesti.

Redoviti ginekološki pregledi – jednom na godinu - i PAPA test kao bezbolna i jeftina pretraga te cijepljenje mladih ljudi protiv humanoga papiloma virusa (čiji neki oblici dokazano uzrokuju rak vrata maternice), osnovni su načini na koje možemo na vrijeme otkriti promjene i bolest. "Riječ je o tumoru od kojeg žena danas ne bi smjela umrijeti", kaže onkologinja Ana Mihaljević Ferari, dopredsjednica Lige protiv raka Primorsko-goranske županije.

Ovogodišnji Dan mimoza održat će se u subotu 23. siječnja prijepodne - u Rijeci u Toweru i ZTC-u, a u Opatiji na tržnici. Stručnjaci i liječnici volonteri dijelit će edukativne brošure i savjete, dok će se prodajom mimoza prikupiti sredstva za rad županijske Lige protiv raka, udruge koja već 49 godina nastoji proširiti znanja i svijest o raku, naglašava predsjednica Lige dr. Ira Pavlović - Ružić.

Međutim, 127 žena je umrlo od te bolesti tijekom 2013. godine, kada ih je ukupno u Hrvatskoj oboljelo 339, čime ta bolest čini tri posto od ukupnog broja raka u žena. Za izlječenje je ključno rano otkrivanje bolesti, zato se Danom mimoza u čitavoj Hrvatskoj već devetu godinu zaredom, za trajanja Europskog tjedna borbe protiv raka vrata maternice, želi upozoriti na važnost redovitih ginekoloških pregleda, PAPA testa i cijepljenja protiv HPV-a, dokazanog uzročnika te bolesti.

Koliko je važno upozoravati na nužnost brige o zdravlju, govori i podatak da čak jedna trećina žena u Hrvatskoj nikad ne odlazi ginekologu. Isto toliko žena na ginekološke preglede odlazi na mah, u prosjeku tek svakih pet godina, dok preostala trećina redovito kontrolira svoje ginekološko zdravlje.

Rak vrata maternice posljedica je dugotrajne upale rodnice i grlića maternice, koja nastaje zbog infekcije humanim papiloma virusom (HPV) tipa 16 i 18. Vrlo se sporo razvija, tijekom desetak i više godina, pa se redovitim kontrolama mogu na vrijeme otkriti promjene, što ga čini najpreventabilnijim karcinomom, kaže Helena Glibotić Kresina iz riječkoga Nastavnog zavoda za javno zdravstvo.

Primorsko-goranska županija prva je u Hrvatskoj započela s programom prevencije – 2006. godine počeli su poštom slati ženama pozive za ginekološke preglede. U prosjeku ih se pozivima odazove 20 posto.

Mladim ljudima danas je dostupno i cijepljenje protiv HPV-a koje se, kao neobavezno, provodi u prvom razredu srednje škole. Cjepivom se sprječava razvoj bolesti i u 75 posto slučajeva smanjuje pojavnost raka. Osim djevojkama, cjepivo se preporuča i dečkima – ne samo zato jer oni prenose virus ženama, već i stoga što HPV uzrokuje i rak anusa, penisa te usne šupljine.

Sve mlade žene u Rijeci koje nemaju svoga izabranoga ginekologa, po savjet i na pregled mogu doći kod dr. Salamon u ambulantu na Zametu svake srijede ujutro, i to bez uputnice, poručuju iz Nastavnoga zavoda za javno zdravstvo. Više informacija o raku vrata maternice možete saznati i na besplatnome javno-zdravstvenom predavanju koje će dr. Ani Mihaljević Ferari održati u srijedu 27. siječnja u 18 sati u gradskoj vijećnici na Korzu. Slična predavanja Liga protiv raka održat će uskoro i na otocima Krku i Lošinju te u Gorskome kotaru.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.