Hrvatski radio

Radio Rijeka

Dan narcisa: humanitarni podsjetnik ženama na brigu o zdravlju dojki

22.03.2017.

12:50

Autor: Neva Funčić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Dan narcisa u Rijeci će biti obilježen u subotu na Korzu. Od 9 do 16 sati humanitarno će se po 1 kunu prodavati cvjetovi, a prihod je namijenjen kupnji medicinske lutke za vježbu učenika Medicinske škole. U programu će nastupiti Prve riječke mažoretkinje te zborovi Zvir iz Jelenja i Sklad iz Bakra.

Zahvaljujući potpori Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva, u Udruzi Nada je zaposlena psihologinja te je otvoreno savjetovalište za žene oboljele od karcinoma dojke, članove njihovih obitelji, ali i druge onkološke bolesnike kojima je potrebna pomoć. Radno vrijeme savjetovališta u prostoru Udruge Nada u Ulici Milana Smokvine Tvrdog 5 u Rijeci je od 12 do 16 sati, a moguće je dogovoriti i kućni posjet, rekla je psihologinja Inka Miškulin.

Dan posvećen oboljelima od raka dojke podsjeća žene na potrebu brige za svoje zdravlje, rekla je predsjednica Udruge Nada Ivanka Penko. Zajedno s Udugom Europa Donna Hrvatska, Udruga Nada obilježava Dan narcisa po 21. put. Svake se godine priključuje sve više gradova; u Hrvatskoj ih je ove godine više od 50, a u Primorsko-goranskoj županiji, uz Rijeku, tu su i Bakar, Kraljevica, Novi Vinodolski, Rab, Cres, Vrbovsko, Omišalj i Njivice.

Rak dojke najčešća je maligna bolest koja pogađa žene, a prosječna dob oboljelih je 40 godina. Zahvaljujući senzibilizaciji javnosti o prevenciji i potrebi ranog otkrivanja, broj oboljelih u PGŽ-u se od 2013. konstantno smanjuje. Važni su redoviti samopregledi žena, ali i redovni mamografski pregledi.

Preventivnim programom Nastavnoga zavoda za javno zdravstvo obuhvaćene su žene u dobi između 50 i 60 godina. Svake dvije godine se pozivaju na mamografske preglede, a slike, zbog preciznije dijagnoze, očitavaju dva radiologa. Pilot-projekt ranog otkrivanja raka dojke započeo je baš u Primorsko-goranskoj županiji još 2004. godine.

Učenici i profesori Medicinske škole u Rijeci su kao volonteri uključeni u sve preventivne akcije udruge žena operiranih od raka dojke, a prihod od ovogodišnjeg Dana narcisa namijenjen je kupovini modela za vježbu. "Medicinske lutke, modeli na kojima se mogu vježbati svi medicinsko-tehnički zahvati - od vađenja krvi, oživljavanja do operacija - koštaju i više od 100 tisuća kuna. Dobro će nam doći pomoć", poručila je profesorica Marija Bukvić te pozvala Riječane da se odazovu Danu narcisa.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.