Hrvatski radio

Radio Rijeka

Dan narcisa posvećen oboljelima od zloćudne bolesti - karcinoma dojke

19.03.2018.

13:25

Autor: Olivera Vinković

Foto: Pixsell

Foto: Pixsell

Foto: - / -

I ove godine i u Rijeci se obilježava Dan narcisa posvećen oboljelima od karcinoma dojke. Prema podacima registra za rak, za RH, 2014. godine zabilježene su 2 tisuće 644 novooboljele žene od karcinoma dojke, a kad govorimo o smrtnosti u Republici Hrvatskoj, godišnje umre oko 1000 žena.

I ove godine i u Rijeci se obilježava Dan narcisa posvećen oboljelima od karcinoma dojke. U subotu 24.ožujka na riječkom Korzu od 9 do 14 sati moći ćete, kupnjom narcisa, sudjelovati u humanitarnoj akciji borbe protiv ove zloćudne bolesti, koja se održava u pedesetak gradova diljem Hrvatske u organizaciji Europa Donna Hrvatska.

Cilj ovogodišnje akcije je kupnja klima uređaja Klinici za kirurgiju KBC-a Rijeka i donaciju Hrvatskom forumu protiv raka dojke, za aparat za intraopretivno.

"Prema podacima registra za rak za Republiku Hrvatsku, 2014. godine zabilježene su 2 tisuće 644 novooboljele žene od karcinoma dojke, a kad govorimo o smrtnosti u Republici Hrvatskoj, godišnje umre oko 1000 žena. Petogodišnje preživljavanje u Hrvatskoj od ovog karcinom je nekih 50 posto, međutim kada se to uspoređuje sa Švicarskom i skandinavskim zemljama, onda je to puno manje - kod njih je prosječno preživljavanje 80 posto, što se svakako zahvaljuje puno većem odazivu na screening programe te boljoj dijagnostici. Vrlo je važna rana dijagnostika, kada su šanse za izlječenje onda puno, puno veće" rekla je doktorica Helena Glibotić Kresina sa Zavoda za javno zdravstvo PGŽ-a.

O mogućnostima što bržeg otkrivanja zloćudne bolesti te suzbijanju ovoga karcinoma Olivera Vinković razgovarala je s doktoricom Helenom Glibotić Kresina sa Zavoda za javno zdravstvo PGŽ-a i predsjednicom Udruge Nada Ivanom Penko:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.