Hrvatski radio

Radio Rijeka

Dan Općine Mrkopalj: usprkos problemima, Mrkopalj napreduje!

03.05.2018.

15:26

Autor: Nenad Lučić

Općina Mrkopalj: uz probleme, osjećaju se razvojni pomaci u prostornom planiranju, sustavu odvodnje i turizmu (Foto: Nenad Lučić / HRT Radio Rijeka)

Općina Mrkopalj: uz probleme, osjećaju se razvojni pomaci u prostornom planiranju, sustavu odvodnje i turizmu (Foto: Nenad Lučić / HRT Radio Rijeka)

Foto: - / -

Od utemeljenja samostalne lokalne samouprave, današnji katolički blagdan svetih Filipa i Jakova već se četvrt stoljeća obilježava i kao Dan Općine Mrkopalj. Tim je povodom u mrkopaljskoj župnoj crkvi jutros služena sveta misa.

Nakon toga su uz spomen-ploču položeni vijenci poginulima u 2. svjetskom i Domovinskom ratu. Tijekom svečane sjednice dodijeljena su godišnja priznanja Općine Mrkopalj, a svečanost je bila i prigoda za osvrt na aktualna pitanja s kojima se suočava ova goranska lokalna samouprava.

Općina Mrkopalj dijeli probleme ostalih sredina Gorskog kotara, naglasio je na svečanosti općinski načelnik Josip Brozović. "Prije svega, činjenica je da smo mi, prije svega financijski, prilično siromašna općina. Unatoč tome, želimo pokazati kako se s izuzetno malo novaca i političkog iskustva, ali s goranskim inatom i ljubavlju prema svome kraju te domaćem čovjeku može napraviti jako puno", istaknuo je načelnik. 

Pomaci se ponajprije osjećaju u prostornom planiranju, sustavu odvodnje i turizmu, no za kvalitetniji razvoj Mrkopaljcima i Goranima treba ponuditi više od jednog poticajnog zakona, smatra zamjenik župana PGŽ Petar Mamula. "Upravo je u izradi i novi zakon o brdsko-planinskim područjima koji bi se trebao dotaknuti i Gorskog kotara. Međutim, nismo sigurni da je to pravi način pomaganja planinskim dijelovima Republike Hrvatske. Naime, duboko osjećamo da porezna raspodjela, kojom se dijele prihodi u ovoj zemlji kao glavni alat i mehanizam razvoja, nije pravedna", rekao je Mamula.

Za 120. godina rada općinskom je poveljom danas nagrađeno DVD Mrkopalj, a uz višegodišnjeg vatrogasca Ivana Kusa, pohvalnice su na svečanosti primile perspektivne skijašice Leona Popović i Nives Barićevac.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.