Hrvatski radio

Radio Rijeka

Dan Općine Ravna Gora - uz vlastite poticajne mjere, očekuju i pomoć države

11.10.2019.

14:49

Autor: Nenad Lučić / HRT Radio Rijeka

Foto: TZ Ravna Gora

Foto: TZ Ravna Gora

Foto: - / -

Općina Ravna Gora proračunskim ulaganjima nastoji poboljšati životne te uvjete gospodarskog poslovanja na općinskom području, no istovremeno mnogo očekuje od najavljenih državnih mjera za brdsko-planinska područja.

Na to je upozoreno tijekom svečane sjednice, održane uoči Dana Općine te blagdana župne zaštitnice Svete Terezije Avilske. Gorani se nadaju da će pri donošenju programa poticajnih mjera za brdsko-planinska područja država uvažiti okolnosti zbog kojih su život i poslovanje u Gorskom kotaru zahtjevniji nego u većini dijelova Hrvatske, naglasio je na svečanosti načelnik Općine Ravna Gora Mišel Šćuka.

"Upravno središte Općine Ravna Gora nalazi se na 800 metara nad morem i među općinama smo s prosječno najnižim temperaturama u Hrvatskoj. Logično je da će svaki gospodarstvenik za poslovanje odabrati krajeve na nižim nadmorskim visinama, gdje se ne mora boriti s visokim snijegom i dugom zimom. Zima je skupa za gospodarstvenike, ali i običnog malog čovjeka. Zato, kada se mali čovjek i gospodarstvenik bore za opstanak u ovim krajevima oni za to moraju biti nagrađeni", dodao je Šćuka.

Osim očekivane pomoći države, Općina Ravna Gora niz poticajnih mjera poduzima i sama, a netom je započeta izgradnju novog dječjeg vrtića. Nadalje, nakon odluke hrvatske Vlade o nabavi besplatnih školskih udžbenika za učenike, Općina Ravna Gora odlučila je kupiti ostali radni materijal. Umirovljenicima je pak, osiguran besplatan jednotjedni prijevoz iz udaljenih naselja do općinskog središta, a gospodarstvenici su oslobađeni obveze plaćanja komunalnog doprinosa. "Sve kako bismo poboljšali životne uvjete u ovim krajevima", zaključuje općinski načelnik Mišel Šćuka.

Tome su pridonijeli i zahvalnicama te pohvalnicama danas nagrađeni gospodarstvenici i volonteri, a godišnje su nagrade Općine Ravna Gora dodijeljene turističkoj djelatnici Blažici Sveticki, te Mješovitom pjevačkom zboru "Gimpl". Poslušajte prilog Nenada Lučića:

Dan općine Ravna Gora, pripremio Nenad Lučić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.