Hrvatski radio

Radio Rijeka

Dan oslobođenja Rijeke: antifašizam kao trajno opredjeljenje

03.05.2016.

13:42

Autor: L. Domijan Fišter, J. Butković, T. Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

3. svibnja 1945. od fašističke okupacije oslobođena je Rijeka. Sjećamo se uz riječ, glazbu i film, a riječki gradonačelnik Vojko Obersnel poručio je: samo je u duhu antifašizma Rijeka mogla postati kozmopolitski grad.

Pred 71 godinu njemačke okupacijske snage povukle su se iz Rijeke pred pripadnicima 4. armije narodoolsobodilačke vojske. Borbe za Rijeku trajale su od 21. travnja, a prestale su 7. svibnja kada se 97. korpus njemačke vojske predao partizanima kod Ilirske Bistrice. Povlačeći se iz Rijeke njemačka vojska uništila je industrijska postrojenja, mostove, prometnice, luke, a osloboditelji su, ljudskim radom, bez mehanizacije, gotovo sve vratili u funkciju do kraja 1945. godine.

Suvremeni antifašizam nema nikakve veze s komunizmom, niti s totalitarnim režimima. On obuhvaća vrijednosti poput slobode, miroljubivosti i tolerancije, borbu protiv predrasuda i protiv mržnje prema različitostima. Stoga je naša obaveza djeci i mladima prenositi istinu, poručio je s današnje svečane akademije, održane povodom Dana oslobođenja Rijeke od fašizma, riječki gradonačelnik Vojko Obersnel

U 18 sati u riječkoj gradskoj vijećnici bit će predstavljena knjiga Slavka Goldsteina "Jasenovac - tragika, mirtomanija i istina". U obilježavanje se uključilo i Art-kino gdje će u 20 sati biti prikazan poetsko-eksperimentalni dokumentarni film "Spomenik" Igora Grubića o sudbini spomenika žrtava fašizma.

U Rijeci su se izmjenjivali režimi, države, zastave, osvajači, vlastodršci, a prije točno 71 godinu Rijeku su antifašisti oslobodili od fašizma! Samo je u tom duhu Rijeka mogla opstati kao kozmopolitska sredina, otvorenih pogleda, tolerantna i puna poštovanja prema bogatstvu i različitosti rasa, nacija, religija i kultura, rekao je riječki gradonačelnik. 

Cijeneći antifašizam dokazujemo da poštujemo sve velike žrtve podnesene i u narodnooslobodilačkoj borbi i u Domovinskom ratu koje su nas dovele do pobjede i slobode i omogućile da danas živimo u miru, govorimo svojim jezikom, gradimo svoju zemlju i u njoj vrijednosti koje u središtu imaju čovjeka i njegovu ljudskost, a ne rasno, vjersko ili bilo koje drugo određenje. Naše poštovanje različitosti te europski duh po kojem volimo čuti druge i dijeliti s drugima, donio je Rijeci titulu Europske prijestolnice kulture 2020., zaključio je Obersnel.

Riječki gradonačelnik na proslavi oslobođenja grada od fašizma izrazio je nadu da će današnja proslava oslobođenja Rijeke od fašizma odjeknuti dovoljno snažno da ušutka glasove koji veličaju iscrtane kukaste križeve, ustaško znakovlje i govor mržnje svih onih koji tumače povijest na čudan, iskrivljen i opasan način.

Obilježavanje Dana oslobođenja Rijeke počelo je polaganjem vijenaca na gradskim grobljima te na centralnom spomeniku žrtvama fašističkog terora na riječkoj Delti. Gradska glazba Trsat svirala je na Korzu, a u programu sudjeluju i sve riječke osnovne škole gdje su za učenike organizirana predavanja i filmovi o antifašizmu, uz poruku da je antifašizam bio i ostao trajno opredjeljenje svih građana. Poslušajte zapis s akademije:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.