Hrvatski radio

Radio Rijeka

Dan planeta Zemlje: ekološki sat upozorava - samo 2,5 minuta do podneva!

22.04.2017.

11:16

Autor: Saša Vuksan

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Danas je dan planeta Zemlje. Američki znanstvenici tim povodom upozoravaju da se ekološki sat sudnjega dana pomakao najbliže kraju, i sada je na samo 2,5 minuta do 12. Zeleni aktivisti podsjećaju da Hrvatska još nije ratificirala pariški sporazum o klimi.

Povodom dana planete Zemlje, danas se u Hrvatskoj, kao i u više od 40 zemalja svijeta, održava „Marš za znanost". Dio je to globalne incijative započete u SAD-u, a hrvatski marševi u Zagrebu, Splitu i Rijeci dio su pokreta više od 500 svjetskih marševa. Cilj akcije je podizanje svijesti o važnosti znanosti, znanstvenih činjenica i financiranja znanstvenih istraživanja povezanih s ljudskim i prirodnim problemima, posebno onima vezanim uz klimatske promjene. 

Okupljanje u Rijeci počinje u 11 sati na Jadranskom trgu, marširat će se Korzom i Fiumarom, a potom slijedi završni skup na platou ispred Konta u simboličkih 5 do 12.

Istim povodom, u 9 sati, na početku riječke šetnice kod Svete Katarine, počinje volonterska zelena čistka u organizaciji udruge Žmergo. Svi smo pozvani -  i na čišćenje, i na marš.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.