Hrvatski radio

Radio Rijeka

Dan pobjede!

09.05.2022.

11:53

Autor: Hina / Josip Krmpotić

Spomenik oslobođenju na Delti

Spomenik oslobođenju na Delti

Foto: Goran Kovačić / PIxsell

Danas se širom Europe obilježava Dan pobjede nad fašizmom. To je praznik u spomen njemačke predaje u Drugom svjetskom ratu 1945. godine.

Tim povodom oglasio se predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske (SABA RH) Franjo Habulin istaknuvši da današnje Hrvatske ne bi bilo bez partizanske borbe.


"Hrvatska je stvorena na temeljima antifašističke borbe. Da nije bilo partizanske borbe, ne bi bilo današnje Hrvatske", poručio je Habulin na Mirogoju nakon što je izaslanstvo SABA-e položilo vijenac kod Grobnice narodnih heroja na Mirogoju.


Poručio je i da se obilježavanjem Dana pobjede evociraju uspomene na sve koji su položili svoje živote i uložili napore da bi Hrvatska bila samostalna i slobodna europska država.


Osvrnuo se i na značenje 9. svibnja 1945. godine, kada je nakon potpisivanje bezuvjetne kapitulacije, vojska nacističke Njemačke položila oružje, čime je završio Drugi svjetski rat.

Današnje Europe ne bi bilo da nije bilo zajedničke borbe europskih zemalja na strani antifašističke koalicije, našli su se na strani pobjednika, prava, pravde, to je ono na što mi danas moramo biti ponosni.

Habulin

Podsjetio je da se danas obilježava i Dan Europe. Dodao je i kako, nažalost, u zadnjih 30 godina u Hrvatskoj postoji otvoreno proustaško orijentirano desničaranje, koje Hrvatsku vraća u prošlost i iskrivljuje povijesne činjenice.


U Rijeci je Dan pobjede obilježen polaganjem vijenaca na Spomenik oslobođenja na Delti, a vijence su položili izlaslanstvo grada Rijeke predvođeno gradonačelnikom Markom Filipovićem, županije Primorsko-goranske na čelu sa županom Zlatkom Komadinom te izaslanstvo Udruge antifašističkih boraca i antifašista grada Rijeke predvođeno predsjednikom Udruge Dragutinom Rađenovićem.

Galerija
., Foto: Josip Krmpotić/Radio Rijeka
Polaganje vijenaca, Foto: Josip Krmpotić/Radio Rijekavijenci ispred Spomenika oslobođenja , Foto: Josip Krmpotić/Radio Rijeka

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.