Hrvatski radio

Radio Rijeka

Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja u PGŽ

05.08.2021.

06:17

Autor: Josip Krmpotić

Foto: Nel Pavletić / Pixsell

Foto: Nel Pavletić / Pixsell

Foto: - / -

Povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja delegacije Grada Rijeke i PGŽ, PU primorsko-goranske te predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata položit će vijence na grobljima Drenova i Trsat te na Mostu hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata.

Delegacije će na Centralnom gradskom groblju Drenova vijence položiti u Aleji poginulih branitelja Domovinskog rata i kod središnjeg križa u osam ujutro, sat kasnije na Mostu hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata te u 9:30 na spomen obilježju na groblju Trsat.

Delegaciju Grada Rijeke predvodit će zamjenici gradonačelnika Sandra Krpan i Goran Palčevski, a delegaciju PGŽ zamjenik župana Vojko Braut. 

U Opatiji, sukladno epidemiološkim mjerama, neće biti tradicionalnog mimohoda, ali će u 10 sati biti služena sveta misa zadušnica za sve poginule branitelje u Župnoj crkvi svete Ane u Voloskom, a središnja proslava bit će održana u 19 sati na Slatini, uz intoniranje državne himne i podizanje zastava u prisustvu zastavnog voda.

Svečanom misom u crkvi Sv. Lucije s početkom u devet sati i mimohodom do groblja u Sv. Luciji u 9:45 sati, počet će program u Kostreni. Položit će vijence i zapaliti svijeće na središnjem križu, spomeniku hrvatskim braniteljima poginulim u Domovinskom ratu te na grobu branitelja Ivice Opačka Paje. Vijenci će biti položeni i na središnji križ na groblju u Sv. Barbari, na grob Milana Balena, na spomen-ploču u Ulici hrvatskih branitelja te na spomenik hrvatskim braniteljima A bojne. 

Izaslanstvo Grada Crikvenice položit će vijence i zapaliti svijeće na grobove i spomen obilježja. Misa je u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije, a crikvenička delegacija položit će vijence i u Otočcu i u Zalužnici. U dvorani Zora  bit će prikazan film "Ugriz risa" od 21 sat.

Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja prigodno će se obilježiti u Općini Fužine tradicionalnim podizanjem hrvatskog stijega u Ličkom polju uz pjevanje himne zbora Vrelo. I Blagdan Majke Božje Snježne obilježava se u Liču, točnije u Ličkom polju, gdje će biti služena svečana misa u 10:30 sati. U planu je i procesija iz Fužina prema svetištu u Ličkom polju, ali ona ovisi o vremenskim prilikama.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.