Hrvatski radio

Radio Rijeka

Dan pobjede slavi se i u Primorsko-goranskoj županiji: mimohod u Opatiji

05.08.2019.

08:22

Autor: G. Fabijanić Jelović, L. Domijan Fišter

Foto: Nel Pavletić / Pixsell

Foto: Nel Pavletić / Pixsell

Foto: - / -

Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja obilježava se u raznim mjestima Primorsko-goranske županije. Najsvečanije bit će večeras u Opatiji: tradicionalni mimohod u čast pobjede počet će u 20 sati.

U povodu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja, delegacija Primorsko-goranske županije, predvođena predsjednikom Županijske skupštine Erikom Fabijanićem položit će tijekom jutra vijence na Mostu hrvatskih branitelja Domovinskog rata, u Aleji poginulih branitelja Domovinskog rata na Centralnom gradskom groblju Drenova i na Centralnom križu groblja Drenova.

Izaslanstva Grada Rijeke položit će vijence na Spomen obilježje na groblju Trsat, na Mostu hrvatskih branitelja Domovinskog rata, u Aleji poginulih branitelja i na Središnjem križu na Centralnom gradskom groblju Drenova. 

Središnja svečanost počinje u 20 sati: tradicionalni mimohod u čast pobjede središtem Opatije, od hotela Ambasador do Slatine. U mimohodu sudjeluju: Zastavni vod, časnici i dočasnici HV-a, čelnici liburnijskih jedinica lokalne samouprave, predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata iz cijele Primorsko-goranske županije, predstavnici policije, vatrogasaca i lovaca, Crvenog križa, Opatijske mažoretkinje i Puhački orkestar Lovran te građani.

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima kod vile Antonio, kod centralnog križa groblja Opatija, te kod spomenika poginulih hrvatskih branitelja u Voloskom Opatijci će obilježiti praznik.

Nakon toga će članovi udruga proizašlih iz domovinskog rata posjetiti posljednja počivališta hrvatskih branitelja poginulih u Domovinskom ratu. 

Misnim slavljem u Župnoj crkvi sv. Lucije u Kostreni i polaganjem vijenaca na spomenik hrvatskim braniteljima na groblju u Sv. Luciji, Kostrena će obilježiti Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja.

U Crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Crikvenici, u 19 sati bit će služena Sveta misa za sve poginule hrvatske branitelje. 

U povodu Dana izaslanstvo Fužina će tijekom jutra položiti cvijeće na grob hrvatskog branitelja na groblju Fužine i održati svetu misu u Svetištu Majke Božje Snježne.

U Grižanama - Belgradu proslava blagdana počinje nastupom sopilaša KUD-a Bribir te se nastavlja misom u 18:30 sati u crkvi Majke Božje Snježne.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.