Hrvatski radio

Radio Rijeka

Dan pobjede u Rijeci: polaganje vijenaca i mimohod branitelja

04.08.2015.

12:49

Autor: Larissa Smokvina, Ivan Dorian Molnar, Branka Malna

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja i 20. obljetnica vojno-redarstvene operacije "Oluja" u Rijeci će se obilježiti polaganjem vijenaca i mimohodom branitelja.

U Aleji poginulih branitelja Domovinskog rata na Centralnome gradskom groblju Drenova, a zatim i na velikome centralnom križu vijence će 5. kolovoza u 9 sati položiti članovi izaslanstva Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije.

Vijence će položiti župan Zlatko Komadina i predsjednik Županijske skupštine Erik Fabijanić, te predsjednica riječkoga Gradskog vijeća Dorotea Pešić Bukovac i zamjenici gradonačelnika Rijeke Miroslav Matešić i Marko Filipović.

U 10 sati izaslanstvo Grada položit će i vijence na Mostu hrvatskih branitelja u središtu Rijeke, a petnaest minuta nakon toga na groblju Trsat. Vijenci će biti položeni i na drugim gradskim spomen-obilježjima poginulim braniteljima; među ostalim, ispred zgrade riječke Policijske uprave te na Armadinom spomen-obilježju na stadionu Kantrida.

Dvadesetu obljetnicu "Oluje" riječki će dragovoljci, uz podršku članova ostalih udruga proizišlih iz Domovinskoga rata, obilježiti mimohodom kroz središte grada. Okupljanje je u 19 sati na Mostu hrvatskih branitelja.

Mimohod opatijskih branitelja

U Opatiji će u 8 sati biti položeni vijenci u opatijskoj luci, dok će u 9 sati na prvome katu zgrade opatijske tržnice biti otvorena izložba fotografija s ratišta od 1991. do 1995. godine. Pokrovitelj programa je Grad Opatija, a organizator opatijski ogranak Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata. 

U svečanome opatijskom mimohodu od 18 sati sudjelovat će članovi udruga proizišlih iz Domovinskog rata. Mimohod kreće od Hotela Ambasador glavnom opatijskom ulicom do plaže Slatina, gdje će se od 20 sati održavati koncert brojnih domaćih izvođača.

Vijenci će se polagati i u Kastvu, u 10 sati, a sat vremena kasnije u crkvi svete Jelene Križarice počinje misa za poginule branitelje, nakon čega će se branitelji i građani družiti u kastavskoj Loži. U 17 sati u Školskoj sportskoj dvorani počinje malonogometni turnir veterana Domovinskog rata.

Procesijom i svetom misom te polaganjem vijenaca na spomeniku braniteljima, i Kostrena će obilježiti Dan pobjede i domovinske zahvalnosti. Obiteljima poginulih, umrlih i stopostotnim invalidima Domovinskog rata bit će, uz prigodno druženje, dodijeljene plakete na terasi Narodne čitaonice.

Već tradicionalno, predstavnici Udruge veterana Domovinskog rata otoka Krka za Dan pobjede i domovinske zahvalnosti okupljaju se u Baški. Nakon polaganja vijenaca krenut će do svetišta Majke Božje Goričke pokraj Batomlja, gdje će na otvorenome od 10 sati biti služena sveta misa. Na okupljanju krčkih veterana i ove godine očekuju da će se, kao i prethodnih, odazvati njih oko tisuću, a uz njih će biti i svi čelnici općina otoka Krka.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.