Hrvatski radio

Radio Rijeka

Dan protiv plastičnih vrećica - koristite platnene koje su kvalitetnije, praktične i ekološki prihvatljivije

20.12.2021.

13:56

Autor: Ivan Ribarić

Dan protiv plastičnih vrećica

Dan protiv plastičnih vrećica

Foto: Ivan Ribarić / HRT - Radio Rijeka

Jedna platnena može zamijeniti do tisuću plastičnih vrećica, rečeno je danas u Opatiji na obilježavanju Dana protiv plastičnih vrećica. Zagađenje plastikom jedan je od najvećih ekoloških problema sadašnjosti, a njezina izuzetno spora razgradnja radi nezamislivu štetu okolišu. Tim je povodom Udruga Žmergo na opatijskoj tržnici u zamjenu za 20 plastičnih građanima dijelila jednu platnenu vrećicu.

Udruga Žmergo u Opatiji

Udruga Žmergo u Opatiji

Foto: Ivan Ribarić / HRT - Radio Rijeka

Dan protiv plastičnih vrećica obilježava se 19. prosinca u Hrvatskoj s osnovnim ciljem da potakne razmišljanje o važnim ekološkim pitanjima, počevši od štete koju odbačene plastične vrećice imaju na okoliš. Porazan je podatak da je prosječan uporabni vijek jedne plastične vrećice 20 minuta. Svoj put iz prodavaonice najčešće završava u smeću gdje je samo lagani povjetarac dijeli od njenog dugoročno štetnog poduhvata. 


Korištenjem šest plastičnih vrećica tjedno, 24 vrećice mjesečno, 288 godišnje, a tijekom života s njih čak 22.176, radimo nezamislivu štetu za okoliš. Korištenjem platnenih vrećica korak smo bliže zelenijoj Opatiji, ističu iz Udruge Žmergo. Što sve se može učiniti kako bi ljudi odbacili plastične vrećice objasnila je predsjednica Udruge Žmergo Diana Kovačić:


Dan protiv plastičnih vrećica

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.