Hrvatski radio

Radio Rijeka

Dan Reformacije: što je važno donijela

31.10.2021.

15:39

Autor: Tatjana Sandalj

Spomenik Martinu Lutheru u Wormsu. Okružen je zaštitnicima i reformatorima među kojima su John Wycliffe, Jan Hus i Savonarola.

Spomenik Martinu Lutheru u Wormsu. Okružen je zaštitnicima i reformatorima među kojima su John Wycliffe, Jan Hus i Savonarola.

Foto: Kim Traynor / Wikimedia Commons

31. listopada je Dan Reformacije, vjerski blagdan koji slave u crkvama reformacijske baštine po cijelom svijetu. To je blagdan u susjednoj Sloveniji, čime priznaju doprinos reformacijske baštine kulturnom razvoju. Praznik je i u dijelu njemačkih država te u Čileu od 2009. godine.

Najčešće 31. listopada povezujemo uz priču kako je toga dana 1517. godine Martin Luther na vrata crkve Svih Svetih u Wittenbergu izvjesio javnu raspravu s 95 teza o prodajama oprosta, dogmama i uređenju crkve, ali su suvremeni povjesničari razbili mit o tome da su teze doista visjele na crkvenim vratima. 

Što god s tom raspravom bilo, Lutherova vjerska reformacija snažno je utjecala na političke, ekonomske, obrazovne i jezične prilike u svijetu. 

Samo Isus, samo Pismo, samo milost i samo vjera - to su četiri načela kojima je Luter obuhvatio reformacijski nauk kršćanstva. Prema tom učenju, crkva nije posrednik između čovjeka i Boga jer unutarnju religioznost svakom čovjeku daje neposredno sam Bog. 

Pojednostavljeno, svaki je čovjek svećenik, a da bi to mogao biti mora razumjeti Bibliju - koju mora moći čitati. Stoga su prevođenja Biblije na narodne jezike i opismenjavanje najčešće spominjane neposredne posljedice Reformacije. 

O tome što je pozitivno donijela Reformacija svijetu, a kako svaka medalja ima dvije strane, onda i o dijelu negativnih posljedica, za emisiju Susreti Radio Rijeke govorila je voditeljica Sveučilišnog centra za protestantsku teologiju Matija Vlačić Ilirik na Sveučilištu u Zagrebu, profesorica teologije čije su uže područje sustavna teologija, dogmatika i ekumena, Lidija MatoševićPoslušajte:

Reformacija plusevi i minusi, pripremila Tatjana Sandalj

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.