Hrvatski radio

Radio Rijeka

Dan ružičaste vrpce - na besplatne preglede odaziva se mali broj žena

05.10.2019.

11:43

Autor: Tatjana Sandalj / HRT Radio Rijeka

Dan ružičaste vrpce na Korzu (Foto: Olivera Vinković / HRT Radio Rijeka)

Dan ružičaste vrpce na Korzu (Foto: Olivera Vinković / HRT Radio Rijeka)

Foto: - / -

Listopad je mjesec borbe protiv raka dojke, a prva listopadska subota je Dan ružičaste vrpce. Udruga žena operiranih dojki Nada iz Rijeke i ove godine Dan je obilježila druženjem na riječkom Korzu, razgovorom i odgovorima na sva moguća pitanja.

Također, prikupljala su se sredstava za kupnju posebnog bolesničkog kreveta za Kliniku za radiologiju i onkologiju KBC-a Rijeka. 

U Primorsko-goranskoj županiji još uvijek je rak dojke na prvom mjestu među karcinomima koji uzrokuju smrt žena. Ipak, karcinom dojke je u 96 posto slučajeva izlječiv - ako ga se otkrije na vrijeme, podsjetili su iz Udruge povodom Dana ružičaste vrpce.   

"Treba svakodnevno ženama uputiti apel da se odazovu na besplatne preglede mamografije i ultrazvuka. Ako ništa, napravite jednom mjesečno samopregled, koji stvarno ne oduzima puno vremena", apelira predsjednica Udruge Nada Ivanka PenkoIstiču kako je pomak mali jer se i dalje na besplatne preglede odaziva mali broj žena, ali poboljšanje je ipak vidljivo. Poslušajte izjavu:

Ivanka Penko: Pomak na bolje ipak je vidljiv, pripremila Olivera Vinković

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.