Hrvatski radio

Radio Rijeka

Dan sjećanja na žrtve holokausta obilježen u Rijeci i Opatiji

27.01.2023.

13:31

Autor: Tatjana Sandalj

Židovsko groblje na Kozali

Židovsko groblje na Kozali

Foto: Tatjana Sandalj / Radio Rijeka

Dan sjećanja na holokaust i sprečavanja zločina protiv čovječnosti obilježen je u Rijeci na Židovskom groblju na Kozali. 

U okviru međunarodnog projekta Šafran, dan već tradicionalno obilježavaju učenici i profesori Osnovne škole Škurinje prigodnim programom kod spomenika žrtvama holokausta, u suradnji s članovima Židovske općine u Rijeci. 


Dan sjećanja na sve žrtve nacističkih režima tijekom Drugog svjetskog rata obilježava se u velikom broju europskih zemalja upravo 27. siječnja, nad dan kada je Crvena armija 1945. godine oslobodila 7.500 preživjelih logoraša iz Auschwitza u Poljskoj.


Židovsku općinu u Rijeci predstavlja Rina Brumini, a nastavnica iz škole Škurinje Nevenka Ilić govori o tome kako temu holokausta doživljavaju mladi danas. Poslušajte prilog:

O holokaustu - reportažni prilog

svečanost na Dan sjećanja na žrtve holokausta

svečanost na Dan sjećanja na žrtve holokausta

Foto: Tatjana Sandalj / Radio Rijeka

Međunarodni dan sjećanja na holokaust i sprečavanja zločina protiv čovječnosti obilježen je i u Opatiji. Udruga antifašističkih boraca i antifašista grada Opatije obilježila ga je u Centru Gervais, gdje su građani mogli razgovarati s Olegom Mandićem, počasnim predsjednikom ove udruge i posljednjim dječakom koji je napustio zloglasni nacistički logor Auschwitz. 


U Gervaisu je prikazan i dokumentarni film o godinama kobnih iskustava obitelji Mandić s fašizmom i nacizmom.


Dodajmo kako će u četvrtak, 2. veljače u 18 sati u Villi Antonio biti održana promocija knjige Olega Mandića "Život obilježen Auschwitzom", koju je priredio Neven Šantić. O djelu će govoriti sam autor Oleg Mandić, Neven Šantić te Seid Serdarević u ime izdavača.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.